13 Temmuz 2015 Pazartesi

* Fitre kâğıt parayla da verilir mi? (Mehmet Ali Demirbaş'ın 15.07.2015 tarihli yazısı)

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: cid:image001.png@01CECFE2.5EE641B0

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

15 Temmuz 2015, Çarşamba

Fitre kâğıt parayla da verilir mi?

 

 

Sual: Tam İlmihâl’de, fitre için iki kavil bildirilmekte, birincisinde kâğıt para ve her çeşit mal verilebileceği, ikincisinde ise, âlimlerin çoğunluğuna göre, altın veya gümüş verilmesi gerektiği bildiriliyor. Fitre miktarı az olduğu için o kadar küçük altın bulmak zor. Böyle bir ihtiyaçtan dolayı birinci kavil tercih edilemez mi?

CEVAP

O ihtiyacı düşünerek, durumu merhum Enver abimize 16 Ağustos 2011 tarihinde yazılı olarak arz etmiştik. Kâğıt parayla verilebileceğini bildiren kavli tercih etmenin mahzuru olmadığını bildirmişlerdi. Bunun üzerine biz de o zaman, gazetede fitrenin kâğıt parayla da verilebileceğini yazmıştık.

Tam İlmihâl’deki, Cevhere’den alınan, (Sadaka-i fıtr verirken, arpa, buğday yerine kıymetleri kadar altın, gümüş veya fülus, yani bakır, bronz para [kâğıt para] ve her çeşit mal verilebilir) hükmü, zayıf bir kavil de değildir. Zayıf olsa bile, harac [ihtiyaç, güçlük, meşakkat, sıkıntı] olunca zayıf kaville amel etmek gerektiği kitaplarımızda yazılıdır.

İslam Ahlakı kitabında deniyor ki: Zayıf kavil olsa bile, Müslümanlara yapabileceklerini söylemeli. Harac olduğu zaman, zayıf kavil ile amel etmek lazım olduğu, İbni Âbidin’de de yazılıdır. Harac olduğu zaman zayıf olan kavil ile amel etmenin evla olduğu Hadîka’da da, yazılıdır. (İslam Ahlakı)

İbni Âbidin ve Hadîka’da deniyor ki: Bir işi yapmakta harac olursa, zayıf kavle uyulur. Buna uymakta da harac olursa, başka mezhebi taklit ederek yapılır. (S. Ebediyye)

 

Güçleştirmeyin, ihtilafa düşmeyin!

Buhârî’deki, (Kolaylaştırın, güçleştirmeyin, müjdeleyin, sevdirin, nefret ettirmeyin! Birbirinizle iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin!) hadis-i şerifinde bildirilen, (Kolaylaştırın) sözü, (Dinimize aykırı olmamak şartıyla, dinin verdiği ruhsatlardan faydalanın) demektir. Yoksa (Dine aykırı olsa da, kolayınıza geleni yapın) demek değildir.

Bir fitre bedeli, 1750 gram undur, en fazla 5 lira eder. 5 liralık altın bulmak imkânsız denecek kadar zordur. Enver abi de, fitrenin kâğıt parayla verilebileceğini bildirirken, (İlla altın veya un vereceksin, başkası verilmez) demek, ihtilaf çıkarmak, dinin emrini güçleştirmeye ve nefrete sebep olur.

 

Twitter’da paylaş     Facebook’ta paylaş

 

 

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: turkiyegazetesi_mail.png

 

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: netgazete_mail.png

 

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: cid:image005.png@01CF6866.6D10E390

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: