29 Temmuz 2015 Çarşamba

* Bahse girmek kumardır (Mehmet Ali Demirbaş'ın 30.07.2015 tarihli yazısı)

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

30 Temmuz 2015, Perşembe

Bahse girmek kumardır

 

 

Sual: Bir arkadaşıma, (Satın aldığım şu bir kilo baklavayı yiyebilirsen senden para istemem, yiyemezsen, sen bana yüz lira ver!) dedim. Böyle bir şartla yapılan anlaşma kumar hükmüne girer mi, yani haram mıdır?

CEVAP

Kumardır, haramdır. Böyle bahislerde, iki taraftan birinin kâr veya zarar etme ihtimali varsa kumar olur. Burada, arkadaşınız kazanırsa, yediği baklavanın parasını vermeyecek, baklava ona kâr olarak kalacak, kaybederse 100 lira zarara girecektir. O yerse, siz satın aldığınız baklavayı kaybetmiş olacaksınız, kazanırsanız 100 lirayı alacaksınız. Bu kumar oluyor.

 

Kaşları aldırmak

Sual: (Kaşları aldırmak bir uygunsuzluğu düzeltmek için yapılırsa erkek olsun kadın olsun fark etmez caiz olur) deniyor. Erkek ve kadın için bu farklı değil mi?

CEVAP

Erkek ve kadın için farklıdır. Erkeklerin cemal için peruk takmaları caizdir, fakat kadınların zaruretsiz peruk takmaları yasaklanmıştır.

Cemal, çirkinliği gidermek, vakar sahibi olmak ve şükretmek için, nimeti göstermek demektir.

Erkeklerin cemal niyetiyle şık giyinmeleri caiz, kadınların ise süslü giyinmeleri yasaktır. Erkeklerin cemal niyetiyle kaşlarının dağınıklıklarını düzeltmeleri caizdir, fakat kadınların kaşlarını almaları yasaklanmıştır. Erkek kürklü palto giyebilir, kadın kürklü manto giyemez. Erkek gümüş yüzük takabilir, kadın sokakta gümüş de takamaz. Kısacası, kadın, hiçbir ziynetini yabancıya gösteremez, sadece evinde kullanabilir.

 

İmama sonradan uyan

Sual: İmama birinci rekâttan sonra yetişen kimse, son oturuşta, Ettehıyyatü’yü okuduktan sonra ayağa kalksa, fakat imam, az sonra secde-i sehv yapsa, bu kimse, oturup imamla secde-i sehv yapmasa, namazı bozulmuş olur mu?

CEVAP

Ettehıyyatü'yü okuyup ayağa kalkmak yanlıştır. İmamın selam vermesini beklemek lazımdır. Beklemeden ayağa kalkılırsa, namaz bozulmuş olmaz, ama namazın sonunda secde-i sehv yapmak gerekir. (Halebî)

 

Kapı önündeki ayakkabı

Sual: Misafirler, dairemizin kapısı önüne ayakkabılarını çıkarıyorlar. Kapı önünden de ayakkabılar çalınıyor. Ev sahibi, bu ayakkabıları ödemek zorunda mıdır?

CEVAP

Ödemek zorunda değildir.

 

Twitter’da paylaş     Facebook’ta paylaş

 

 

 

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

http://dinimizislam.com/ | www.mehmetalidemirbas.com | http://myreligionislam.com/

 

 

0 yorum: