5 Eylül 2014 Cuma

* Örgüte giriş yemini

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

6 Eylül 2014, Cumartesi

Örgüte giriş yemini

 

 

Sual: Bir gizli örgüte girerken, (Bu örgütten ayrılırsam ve buradaki gizli bilgileri başkalarına söylersem eşim benden boş olsun) dedirterek, nikâh üzerine yemin ettirseler, örgütten çıkanın veya onların hainliklerini söyleyenin eşi, boş olur mu?

CEVAP

Önce şunu bilmek gerekir. Allah'tan başkasına yemin etmek veya ettirmek caiz değildir. Mesela, (Anamın, babamın veya çocuğumun ölüsünü öpeyim yahut hanımım boş olsun ki, bu örgütten çıkmayacağıma ve burada gizli söylenen şeyleri kimseye söylemeyeceğime yemin ederim) demek gibi, (Babamın başı için, annemin canı için, Kâbe için, namus için yemin ediyorum ki) demek de, Allah'tan başkası için yemin etmek olur. Üç hadis-i şerif:

(“Babam hakkı için” diyerek yemin etmeyin! Yemin, Allah ismiyle olur.) [İbdâ]

(Emanet, yani namus için yemin eden, bizden değildir.) [Ebu Davud]

(Allah'tan başka bir isimle yemin eden kâfir olur.) [Tirmizî]

Demek ki örgüt mensupları dinimizi bilmedikleri için böyle dine aykırı yemin ettiriyorlar. Allah'tan başka şeyleri, Allah'tan kıymetli bilmek elbette küfür olur. Allah'ı, ana babadan, çocuktan ve hanımdan daha üstün bilerek, yemini bunlar üzerine değil, Allah üzerine yapmalı. (Çocuğumun ölüsünü göreyim) veya (Hanımım boş olsun) diye yemin edince, bunlar üzerine yemin, Allah üzerine yemin etmekten, daha kıymetli bilindiği için, bu şekildeki yemin caiz olmuyor. Böyle yemin edince, Allah adına yemin olmadığı için, sözünde durmasa da, örgütten çıksa da, yemin kefareti gerekmez.

Allah adına doğru yemin etmiş olsa bile, istiyorsa örgütten ayrılır, yemin kefareti vererek bu işten kurtulur. Fakat boşamak işi yeminden farklıdır. Bir kimse, (Örgütten çıkarsam hanımım boş olsun) dese, örgütten çıkınca hanımı bir talakla boş olur, kalan iki bağ ile, evliliğe devam ederler. Eski nikâha döndüm diyerek, hanımının elini tutması yeter.

Diyelim örgütçüler, işi daha sıkı tutup, (Örgütten çıkarsam, hanımımın üç talakla boş olması için yemin ediyorum) dedirtmişlerse, örgütten çıkmak istiyorsa, hanımını bir talakla boşar. İddet bittikten sonra, örgütten çıkar. Örgütten çıktığı zaman evli olmadığı için artık hanımı üç talakla boş olmuş olmaz. Nikâh yapıp, kalan iki bağ ile evliliğe devam ederler.

Mâlikî'de talak üzerine yemin edenin hanımı boş olmuyor, yemin kefareti vermesi gerekiyor.

Eğer böyle bir ihtiyaçtan dolayı Mâlikî mezhebini taklit ederse, Mâlikî'de hanımı boş olmaz, yemin etmiş olur, yemin kefareti vermek yeterlidir. Yani bir talakla boşamaya da gerek yoktur. Böyle bir zaruret olunca, Mâlikî mezhebini taklit etmek gerekir.

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Fildişi kule

Mânen yükselemezsin, beklesen de, bin sene,

O fildişi kuleden, aşağıya insene!

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
· Herkese Nasip Olmaz

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: