25 Haziran 2012, Pazartesi | |
Yeme içme adabı | |
Sual: Yeme içme adabı hakkında bilgi verir misiniz? CEVAP Maddeler hâlinde bildirelim: Yemeğe başlarken niyet: Yemeğe başlarken, Allahü teâlâya ibadet etmek, Onun kullarına faydalı olmak, dinimizi, ebedi saadet ve huzur yolunu bütün insanlara yaymak için kuvvet elde etmeye niyet etmeli. Yiyip içmenin farzları: 1- Yiyince doymayı, içince kanmayı, Allahü teâlâdan bilmek. 2- Helâlinden yiyip içmek. 3- O yemekten kuvveti geçinceye dek, Allahü teâlâya kulluk etmek. 4- Eline geçene kanaat etmek. Yiyip içmenin haramları: 1- Karnı doyduktan sonra, tıka basa yemek, 2- Sofrada çalgı, yabancı kadın, içki, kumar gibi haram şeyler bulundurmak. 3- Yemekte israf etmek, 4- Ziyafete davetsiz gitmek, 5- Başkasının malını izinsiz yemek, 6- Vücuda hastalık verecek şeyi yemek, 7- Gösterişle hazırlanan yemeği yemek. Sünnetleri: 1- Yiyip içmeye başlarken Besmele çekmek, [Herkese hatırlatmak için yüksek sesle söylenebilir.] 2- Yemeğin sonunda (Elhamdülillah) demek, 3- Yemekten önce ve yemekten sonra el yıkamak, [Yemekten önce gençler, yemekten sonra önce yaşlılar el yıkar.] 4- Sağ elle yiyip içmek, 5- Tabağın kenarından, kendi önünden yemek, 6- Sağ ayağı dikip, sol ayaküstüne oturmak, 7- Yemeğe tuzla başlayıp tuzla bitirmek, [Bu şifadır. İlk ve son lokma ekmekle yapılır ve ekmekteki tuza niyet edilirse, bu sünnet yerine getirilmiş olur.] 8- Elle yenebilenleri, üç parmakla yemek, 9- Ekmekle karpuz yerken, ekmeği sağ ele alıp, sonra karpuzu sol elle yemek, 10- Kapta kalanı sıyırıp yemek, [Hoşaf, ayran gibi şeylerin artığına su koyup, çalkalayıp içmek çok sevabdır. Sonra yemek şartıyla, tabakta, bardakta artık bırakmak caizdir. Resulullah efendimiz, müminin artığını yemeyi severdi.] 11- Elini yıkamadan önce, parmaklarındaki yemek artıklarını yalamak, 12- Yemekten sonra dişleri misvak veya kürdanla temizlemek. [Bunu muslukta yapmalı.] Müstehabları: 1- Sofrayı yere kurmak, 2- Elbisesi temiz olarak sofraya oturmak, 3- Arpa ekmeği yemek, 4- Ekmeği elle parçalamak. Ekmek bıçakla kesilebilirse de, bıçakla lokma haline getirilmez. Yemeği başkası için, bir yaşlı için hazırlayan, onun yiyebileceği şekilde lokma hâline getirebilir. Pişmiş eti bıçakla kesmemeli. 5- Ekmek ufaklarını zayi etmemek, 6- Sirke yemek, 7- Lokmayı küçük almak, 8- Lokmayı iyice çiğnemek. | |
Dini sualler için | Üye olmak için Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo Mail grubu sayfası: Google | Yahoo www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net |
23 Haziran 2012 Cumartesi
* Yeme içme adabı (Mehmet Ali Demirbaş'ın 25.06.2012 tarihli yazısı)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder