1 Aralık 2009 Salı

* Aralık ayı için namazla ilgili vakitler

www.dinimizislam.com

1 Aralık 2009, Salı

Aralık ayı için namazla ilgili vakitler

 

İstanbul için, Aralık ayına ait namaz vakitleri ve aşağıda açıklaması olan diğer lüzumlu vakitler, bir tablo halinde sunulmuştur. Yatay şekilde bir A4 sayfasına sığacak şekilde de ayarlanmıştır. Bu linkten indirilebilir:

Aralık 2009 İstanbul

Ayrıca Türkiye ve dünyadaki bütün şehirler için de herkes böyle bir tablo hazırlayabilir. Nasıl hazırlanacağı aşağıdaki linkte anlatılıyor.

Dünya şehirleri için namazla ilgili vakitler

Tablodaki vakitlerin açıklaması:

İmsak vakti: Şer’i gecenin bitip, oruca başlandığı vakittir.

Sabah namazı: İmsak vaktinden 15–20 dakika sonra başlayan, sabah namazının giriş vaktidir. Güneş doğana kadar sabah namazı kılınır.

İşrak vakti: Güneş doğduktan sonraki, namaz kılmak tahrimen mekruh olan vaktin sonudur. Bu vakitten, zeval kerahat vaktine [öğleye 20 dakika kalıncaya] kadar, nafile namaz ve kaza namazı kılınabilir.

Zeval kerahat: Öğle namazı vaktinden önceki, namaz kılmak tahrimen mekruh olan vaktin başlangıcıdır. Bu vakitten öğleye [20 dakika kalıncaya] kadar hiçbir namaz kılınmaz.

İkindi [Asr-ı evvel]: İmameyn’e göre öğlenin bitiş ve ikindinin giriş vaktidir. Fetva da böyledir.

Asr-ı sani: İmam-ı a’zam hazretlerine göre, ikindi namazının giriş vaktidir. Zaruret veya ihtiyaç halinde, öğle namazı bu vakte kadar geciktirilebilir.

İkindi kerahat: Akşam namazından [40 dakika] önceki, ikindinin farzı hariç, her çeşit namaz kılmak tahrimen mekruh olan vaktin başlangıcıdır. O günün ikindisini de, bu vakte bırakmak tahrimen mekruhsa da, akşama kadar kılınması farz olur.

Akşam kerahat: Akşam namazını daha sonraya geciktirmenin tahrimen mekruh olduğu vaktin başlangıcıdır. Bu vakit yaklaşık akşamın girişinden 30 dakika sonra başlar.

Yatsı [İşa-i evvel]: İmameyn’e göre, akşamın bitiş ve yatsının giriş vaktidir. Fetva da böyledir.

İşa-i sani: İmam-ı a’zam hazretlerine göre, yatsı namazınızın giriş vaktidir. Zaruret veya ihtiyaç halinde, akşam namazı bu vakte kadar geciktirilebilir.

Gecenin üçte biri: Maliki’de yatsı namazını zaruretsiz daha sonraya geciktirmenin caiz olmadığı vaktin başlangıcıdır.

Gece yarısı: Hanefi’de yatsı namazını daha sonraya geciktirmenin tahrimen mekruh olduğu vaktin başlangıcıdır.

Seher vakti: Dua ve istiğfarların kabul olduğu, şer’i gecenin son altıda birinin başlangıcıdır. İmsak vaktine kadar devam eder.

Kıble saati: Kıble saati vaktinde güneşe dönen, kıbleye dönmüş olur ve böylece o şehrin kıblesi kolaylıkla bulunmuş olur.

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

0 yorum: