31 Aralık 2009 Perşembe

* Noel Baba efsanesi

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

31 Aralık 2010, Perşembe

Noel Baba efsanesi

 

Sual: Noel Baba’nın, Hazret-i İsa’nın dinine bağlı bir mümin, bir evliya olduğu iddia ediliyor. Hatta Türkiye’de, 1995 yılında Ortodoks kilisesinde Noel Baba (Aziz Nikola) için mevlit bile okutulmuştur. Bu şahsa, Evliya demek ve onun adına mevlit okutmak dinimizce uygun mudur?

 CEVAP

Ansiklopedilerde, (Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola’nın varlığını destekleyen tarihi bir doküman mevcut değildir) deniyor. (Wikipedia)

Büyük Kostantin, bütün İncilleri birleştirmek için, miladi 325’de, İznik’te 319 papazı toplayıp, yazdırdığı yeni İncil’e eski dini olan putperestlikten de birçok şey sokturmuş, yeni bir Hıristiyanlık dini kurmuştu. İşte bu İznik konsiline Aziz Nikola da katılmıştır. (Dinler tarihi, Doç. Dr. Baki Adam)

Aziz Nikola bazı kaynaklara göre 3. yüzyılda doğdu; fakat birçok yazar bunun aksini iddia ederek tarihsel bir kişiliğinin olmadığını savunur. Bazı kaynaklara göre de, Aziz Nikola’nın 325 yılında yapılan İznik Konsiline, Myra Başpiskoposu olarak katılıp, Allah’ın birliğini savunan Aryusçularla tartışması ve tavır alması, onun daha çok tanınmasına sebep olmuştu. Buradan anlaşılacağı üzere, tevhid anlayışını savunanlarla amansız bir şekilde mücadele ederek, Roma ve kilise nezdinde takdir edilmek istiyordu. Konsilde Aryusçulara karşı, müşrik imparatorun safını tutan Aziz Nikola, Tanrı, oğul ve kutsal ruhun birlikte olabileceğini savunur ve bir tuğlayı örnek göstererek, (Ateş, toprak ve su, nasıl bir tuğlada bir arada toplanmışsa, aynı şekilde Tanrı, bir ve üç özellikli olabilir) der. Onun bu şirk kökenli teolojik saptırması kendisine duyulan ilginin artmasına neden olur. (Lütfü Özşahin, 25.12.2009)

Noel Baba yortusunun safsata ve efsane olduğu ve İncil’de geçen Noel’le ilgili sözlerin birer peri masalı ve efsane olduğu, İngiliz Durkan Başpiskoposu Dr. David Jenkis’in 21 Aralık 1993 tarihli Milliyet ve 24 Aralık 1993 tarihli Türkiye gazetelerinde çıkan beyanatında açıklandı. 1993 yılında Çin’de, Hollanda’da ve İngiltere’de Noel Baba ile kutlamalar ve reklamlar yasaklanmıştır. (Rehber Ansiklopedisi)

Görüldüğü gibi, yaşayıp yaşamadığı bile şüpheli olan, yaşadığını gösteren kaynaklarda da, tevhid inancına karşı teslis [şirk] inancını savunduğu anlaşılan ve Hıristiyanlık propagandasında kullanılan Noel baba denilen kimsenin, mümin hatta veli olduğunu savunmanın, Noel yortusunu meşrulaştırarak Hıristiyanlara şirin görünmek için değilse, Müslümanlara ne faydası olur? Noel baba için mevlitler okutanlar, kabrine gidip tevessül edenler ve gayrimüslimlere hoş görünmek için Noel’i kutlayanlar olsa da, Müslümanlar böyle tehlikeli şeylerden uzak durmalıdır. Din kitaplarımızda deniyor ki:

Nevruz, Mihrican [ve Noel] günlerinde, bunların isimlerini söyleyerek hediye vermek haramdır. Bu günleri bayram bilerek vermek, küfür olur. Bu günleri tazim ederek kâfire yumurta hediye eden, kâfir olur. Bu günlerde bir şey satın almak da böyledir. Her zaman aldığını satın alırsa, kâfir olmaz. (Dürr-ül-muhtar)

Bezzaziyye fetvasında, (Nevruz günü, Mecusilerin bayramıdır. O gün, Mecusilerin yanına gidip, onların yaptıklarını yapmak küfürdür. O gün, bayram yapan müslümanın imanı gider de haberi olmaz) deniyor. Noel günü ve gecesinde ve kâfirlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapanın da kâfir olduğu bu fetvadan anlaşılmaktadır. (S. Ebediyye)

Müslümanların Noel’i kutlayarak imanlarını kaybettikleri bir dönemde, onların imanlarını korumak yerine, Hıristiyanların, misyonerlerin efsane kahramanı Noel Baba için evliya demenin, mevlit okutmanın âlemi nedir, anlamak mümkün değildir.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Cuma tebriği

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Bid'at ehlini tenkit etmek

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

01 Ocak 2010, Cuma

Bid’at ehlini tenkit etmek

 

Sual: Cübbeli Ahmet hoca, mezhepsizleri, dinde reformcuları, kendini veya hocasını Mehdi sayanları, (Yahudiler ve Hıristiyanlar da Cennete gidecek) diyenleri tenkit ediyor. Ayrıca bir konuşmasında, Rusya’da bir Hıristiyanın, bir hocaya Müslüman olduğunu söyleyince, o hocanın, (Hıristiyanlar da Cennete gideceğine göre, Müslüman olmana gerek yok) dediğini, hatta yazar Ali Eren’de bu kimsenin telefon numarasının olduğu, isteyenlerin arayıp sorabileceğini de söyledi. Cübbeli hocanın böyle şeyler anlatması ve bid’at ehli sapıkların yanlış görüşlerini açığa çıkarması, tasvip edilir mi?

CEVAP

Elbette tasvip edilir. Herkesin gücü nispetinde, emr-i maruf ve nehy-i münker yapması gerekir. Cübbeli hocanın bu konularda anlattıkları doğrudur.

 

La ilahe illallah

 

Aklı olan fikreder,

Nimetlere şükreder,

Zikreder hemen der:

La ilahe illallah…

 

Helal lokma yiyesin,

Helalinden giyesin,

Gece gündüz diyesin:

La ilahe illallah…

 

Varlığın olsun feda,

Hak emrini et eda!

Olmalı çıkan seda,

La ilahe illallah…

 

Kötü olan yerden kaç!

Etrafa iyilik saç!

Diyen giyer yarın taç;

La ilahe illallah…

 

Ömür bir gün yırtılır,

Günahların tartılır,

Şöyle diyen kurtulur:

La ilahe illallah…

 

Yunus yaş dolsun gözün!

Nurla parlasın yüzün!

Her zaman olsun sözün!

La ilahe illallah…

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

· Uyurken Seyrimden

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

30 Aralık 2009 Çarşamba

Yeni tarihli, yıllık Kuran hatim programı sitemize eklendi...

Yıllık Kur'an hatimlerimizin yeni tarihlileri Kuran.tv sitemize
eklendi. Sizlerde bu programlara katılıp günde 1 veya 2 sayfa okuyarak
hergün bir hatim sevabına ortak olabilirsiniz.
Başvurularınızı http://www.kuran.tv/yillik_hatimprogrami.php adresine
yapabilirsiniz.

--

Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "Sorularla Islamiyet" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu gruba kayıt göndermek için sorularla-islamiyet@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu gruba olan aboneliğinizi iptal etmek için sorularla-islamiyet+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Diğer seçenekler için http://groups.google.com/group/sorularla-islamiyet?hl=tr adresinden grubu ziyaret edin.

* Selamda öncelik (Mehmet Ali Demirbaş'ın 01.01.2009 tarihli yazısı)

bilgi@dinimizislam.com

01 Ocak 2010, Cuma

                Selamda öncelik

 

Sual: Yaşça küçük olan mı, yoksa büyük olan mı önce selam verir?

CEVAP

Büyük olan, makam ve nimeti çok olan, önce selam verir. Peygamber efendimiz, (Ben bu edebi [büyüğün küçüğe önce selam vermesini] Rabbimden öğrendim) buyurdu. (R. Nasihin)

Mirac gecesinde, önce Allahü teâlâ, Resulullaha selam verdi. Peygamber efendimiz de, (Ettehiyyatü lillahi, vessalevâtü, vettayyibatü) diyerek Rabbimizi övdü. Allahü teâlâ, (Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi veberekâtühü) buyurunca, Peygamber efendimiz, (Esselâmü aleyna ve alâ ibâdillahissâlihîn) dedi. Cebrail aleyhisselam da, (Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resülühü) dedi.

Baba oğluna, âmir memuruna, hoca talebesine, yaşlı olan genç olana önce selam verir.

 

Selam verirken

Sual: Selam verirken, sünnet olduğunu düşünmek gerekir mi?

CEVAP

Evet, gerekir. Sünnet olduğu düşünülmeden, alışkanlık halinde, şuursuzca selam verilince sevab olmaz.

 

Euzü Besmele

Sual: Amenerresulü, Âyet-el kürsi gibi âyetleri okumaya başlarken, Euzü Besmele okumanın hükmü nedir?

CEVAP

Âyet-i kerime okumaya başlarken, Euzü okumak vacibdir. Besmele çekmek gerekmez. Bazı âlimlere göre, Besmele de çekilebilir. Sure okumaya başlarken, Euzü’den sonra Besmele okumak sünnettir. Okumaya devam ederken yeni sure gelince, Besmele okumak yine sünnettir. Euzü çekilmez.

 

Fatiha okurken Besmele

Sual: Fatiha okumaya başlarken Besmele çekmenin hükmü nedir?

CEVAP

Fatiha okumaya başlarken Besmele okumak vacib, namaz içinde Fatiha’dan önce Besmele okumak ise sünnettir.

 

Mushafa saygı

Sual: Evde mukabele okunurken yerde oturanlar da oluyor. Bunların elindeki Mushaflar, kanepede oturanların aşağısında kalıyor. Günah oluyor mu?

CEVAP

Arada mesafe olursa, günah olmaz.

 

Açık olanın yanında

Sual: Açık duranların yanında Kur’an-ı kerim okumak caiz midir?

CEVAP

Kendi avret yeri açıkken ve avret yeri açık olanların yanında, ezberden de olsa, Kur’an-ı kerim okumak mekruhtur. (S. Ebediyye)

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Miladi yılbaşında ibadet

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

31 Aralık 2009, Perşembe

Miladi yılbaşında ibadet

 

Sual: (Miladi yılbaşı gecesi İsa aleyhisselamın doğduğu gece ise, bu geceyi Kur’an okuyarak, namaz kılarak, mevlit okuyarak, ilahi söyleyerek geçirmeli) deniyor. Bu gece, dinimizde, mübarek bir gece olarak bildirilmediğine göre, mübarek gece muamelesi yapmak, mevlit vesaire okumak yanlış olmaz mı?

CEVAP

Elbette, yanlış olur. Her gece ne yapılıyorsa aynısı yapılmalı, farklı bir şey yapılmamalı. Her gece Kur’an-ı kerim okuyan bu gece de okuyabilir; ama bu geceye ayrı muamele etmemeli, her gece ne yapıyorsak, bu gece de onu yapmalı. İsa aleyhisselamın o gecede doğduğu da zaten belli değildir. Din kitaplarımızda deniyor ki:

İsa aleyhisselam, dünyada az kalıp göğe çıkarıldığından, kendisine de ancak 12 kişi inandı. Bunlara havari dendi. İseviler az olup, asırlarca da gizli yaşadıklarından, Hazret-i İsa’nın doğduğu günü doğru olarak anlamak mümkün olmamıştır. 25 Aralık, 6 Ocak veya başka bir gün denmiştir. Bunlar da kesin değildir. (Takvim-i Ebüzziya)

Kesin olsa bile, dinimizin mübarek olarak bildirmediği bir güne özel muamele etmek, mevlit vesaire okutmak uygun olmaz.

 

Affet Rabbim

 

Arz edeyim gerekçemi,

Tevbe ettim, affet rabbim!

Sundum sana dilekçemi,

Tevbe ettim, affet rabbim!

 

Tükenmiyor benim derdim,

Artık kesin karar verdim,

Seccademi yere serdim,

Tevbe ettim, affet rabbim!

 

Haddi aştım, yasak deldim,

Yanlışımı görüp bildim,

Kara yüzle sana geldim,

Tevbe ettim, affet rabbim!

 

Kızdım öfke ile doldum,

Artık doğru yolu buldum,

Günahıma pişman oldum,

Tevbe ettim, affet rabbim!

 

Haram dolu sağım solum,

Boynu bükük âciz kulum,

Belli oldu artık yolum,

Tevbe ettim, affet rabbim!

 

Hoca, yalnız Hakk’a dayan!

Rabbimize hâlin ayan!

Gafleti at, artık uyan!

Tevbe ettim, affet rabbim!

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

· Bize Gelenler (Noel)

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Yılbaşı ve Noel (Mehmet Ali Demirbaş'ın 31.12.2009 tarihli yazısı)

bilgi@dinimizislam.com

31 Aralık 2009, Perşembe

Yılbaşı ve Noel

 

Sual: Yılbaşı ve Noel’i kutlamak caiz midir?

CEVAP

Yılbaşıyla Noel farklıdır. Noel, Hıristiyanların dini bayramıdır. Noel’i kutlamak kesinlikle caiz olmaz. Bir zaruret olursa, mesela devletlerarası protokolde, zaruret olduğu için kutlamak caiz olur.

Yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek, (Yeni yılın kutlu olsun) diyene (seninki de kutlu olsun) demek caizdir; fakat bu geceye farklı muamele etmemeli, her gece ne yapılıyorsa onları yapmalı. Mesela bu gece, evi çamla süslememeli, hindi kesip yememeli. Hele mübarek bir geceymiş gibi mevlid okutmak, sohbetler, toplantılar düzenlemek uygun olmaz.

 

Noel gecesinin zamanı

Sual: Hıristiyanların dini bayramı olan Noel gecesi ne zamandır?

CEVAP

İsa aleyhisselam, dünyada az kalıp göğe çıkarıldığından, kendisini de ancak 12 havari bilip, İseviler az ve asırlarca gizli yaşadıklarından, Noel gecesi doğru anlaşılamamıştır. 25 Aralık, 6 Ocak veya başka bir gündür, kesin değildir. (Takvim-i Ebüzziya)

Miladi yıl, en az 300 yıl noksandır; çünkü İsa aleyhisselamla Muhammed aleyhisselam arasındaki zaman, bin yıldan az değildir. (Burhan-ı kat’i)

İsa aleyhisselamla Muhammed aleyhisselam arasında, 963 yıl vardır. (Mevahib-i ledünniyye)

Hicri yıl kesindir. Miladi yıl, doğru ve kesin değildir. Günü de, yılı da yanlıştır. (S. Ebediyye)

 

Yeni yıl tebriği

Sual: Miladi yeni yıl için tebrik kartı satmak, yeni yıl için tebrik kartı göndermek, tebrik etmek caiz midir?

CEVAP

Evet, yeni yıl için caiz, Noel için caiz değildir.

 

İmanın alameti

Sual: Çok günah işliyor, pişman oluyorum. Kendi kendime acaba ben imansız mıyım diyorum. İmanlı olduğumu gösteren net bir ölçü yok mu?

CEVAP

Namaz kılmak, kişinin imanlı olduğunun kesin alametidir. Şu hadis-i şerif de, iman için bir ölçüdür:

(İyilik edince sevinen, günah işleyince üzülen gerçek mümindir.) [Tirmizi, Hâkim]

Daha sonra, işlediği günaha üzülmek de, iman alametidir.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

29 Aralık 2009 Salı

* Vitir ve teravihin vakti

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

30 Aralık 2009, Çarşamba

Vitir ve teravihin vakti

 

Sual: Vitir ve teravih namazının vakti ne zamandır? Mesela bir kimse, unutarak yatsı namazını abdestsiz kılsa, sonra abdest alıp vitri ve teravihi kılsa, vitri ve teravihi sahih olur mu?

CEVAP

Önce vitrin vaktini bildirelim.

Vitrin vakti: Yatsı namazını kıldıktan sonra başlar, imsak vaktine kadar devam eder. Yatsı namazından önce kılınsa, İmameyn’e göre vitir sahih olmaz. Eğer unutularak vitir yatsıdan önce kılınırsa, İmameyn’e göre sahih olmasa da, unuttuğu için İmam-ı a’zama göre sahihtir. Yani tekrar kılması gerekmez. Sualdeki gibi, unutarak yatsının farzını abdestsiz kılıp, sonra vitri abdestli kılsa, yatsının farzını iade etmesi gerekir; ama vitri unuttuğu için, iade gerekmez.

Teravihin vakti: Yatsı namazını kıldıktan sonra başlar, imsak vaktine kadar devam eder. Vitirden önce kılındığı gibi, vitirden sonra da kılınabilir. Sualdeki gibi, unutarak yatsının farzını abdestsiz kılıp, sonra teravihi abdestli kılsa, yatsının farzını iade etmesi gerektiği gibi, teravihi de iade etmesi gerekir.

 

Affet beni yüce Rabbim

 

Mağfiretin elbet çoktur,

Affet beni yüce Rabbim,

Günahım çok, yüzüm yoktur,

Affet beni yüce Rabbim.

 

İsyan ettim pek çok zaman,

Perişanım, halim yaman,

Diliyorum senden aman,

Affet beni yüce Rabbim.

 

Hesap soran Kahhâr sensin,

Ayıp örten Settâr sensin,

Çok affeden Gaffâr sensin,

Affet beni yüce Rabbim.

 

Kul borcum çok, ödemedim,

Gerçek kulluk edemedim,

Emrin üzre gidemedim,

Affet beni yüce Rabbim.

 

Yunus yanar kendisine,

Ağlatsan da yüz bin sene,

Ümit kesmem senden yine,

Affet beni yüce Rabbim.

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

· İstanbul Şehri

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

28 Aralık 2009 Pazartesi

* Nafakayı kazanmak (Mehmet Ali Demirbaş'ın 30.12.2009 tarihli yazısı)

bilgi@dinimizislam.com

30 Aralık 2009, Çarşamba

                Nafakayı kazanmak

 

Sual: Kocam gereksiz harcamalar yapıyor. Mesela, neredeyse her gün gereksiz yere dışarıda yemek yiyor, cep telefonlarını gereksiz yere değiştiriyor, telefonla çok uzun konuşuyor, süs olsun diye lüks eşyalar alıyor. Bir de bunlar için borçlanıyor, aldığı para borçlara gidiyor. Nafakamızı sağlamak için, ev temizliğine gitmek gibi bazı işler yapıyorum. Bazen haram işlemek zorunda da kalıyorum. Bu şartlar altında, haram işlemem mazeret olur mu?

CEVAP

Mazeret olmaz. Dışarıda yemek yemek, cep telefonu değiştirmek, lüks eşyalar almak günah değilse de, önce evin nafakasını temin etmesi gerekir. Nafakasını kazanacak ve borçlarını ödeyecek kadar çalışıp kazanmak farzdır. Bunu yapmayıp, ailesini zor durumda bırakan günahkâr olur. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:

(Çalışıp kazanmak her Müslümana farzdır.) [Taberani]

(Kimseye muhtaç olmamak ve ana baba, çoluk çocuğunu muhtaç etmemek için işe gidenin, her adımı ibadettir.) [Taberani]

(Çalışmayıp kendini sadaka isteyecek hâle düşüren, 70 şeye muhtaç olur.) [Tirmizi]

 

Kadın cenazenin defni

Sual: Mahremi olmayan bir kadın ölünce, cenazesini kocası kabre koyabilir mi? Yoksa kadınlar mı koymalı?

CEVAP

Kadınlar koyamaz. Diğer üç mezhepten birini taklit ederek, kocası, ölen karısını kabre koyabilir. Çünkü kadını, kocasının yıkaması da, diğer üç mezhepte caizdir. Hazret-i Ali, hanımı Hazret-i Fatıma’yı, kendisi kabre koymuştu.

 

Maliki’de abdestte niyetin vakti

Sual: Maliki’de abdestte niyetin ilk ve son vakti ne zamandır?

CEVAP

Elleri yıkarken, ağza veya burna su verirken veya yüzü yıkarken de niyet edilebilir. Unutulursa, ne zaman hatırlanırsa o zaman niyet edilirse, abdest sahih olur. Gusülde de böyledir, yani gusle başlarken niyet etmeyi unutan, gusülden sonra ne zaman hatırlarsa, bir saat sonra veya bir gün yahut bir ay sonra hatırlasa, hatırladığı zaman niyet ederse niyeti sahih olur.

 

Şekerin tadını duymak

Sual: Namazdayken, daha önce yenilen şekerin tadını duymak namazı bozar mı?

CEVAP

Namazdan önce yenilen şekerin tadını duymak, hattâ bu tadı tükürükle yutmak, namazı bozmaz.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net