27 Mayıs 2009 Çarşamba

[dinimizislam] Bu fetvayı kimden aldın?

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

28 Mayıs 2009, Perşembe

Bu fetvayı kimden aldın?

 

Sual: İnternette, (Bu fetvayı kimden aldın müslüman?) diye bir şiir dolaşıyor. Bu şiirde dine aykırı yerler var mı?

CEVAP

Şiirde, gayrimüslimlerin ürettiği eşarbı almak tenkit ediliyor. Dinimiz, gayrimüslimlerle alış veriş yapmanın caiz olduğunu bildiriyor. Peygamber efendimiz de, gayrimüslimlerle alış veriş yapmıştır. Eşarp için ölçü, dinin emirlerine uygun olmasıdır. Mesela rengiyle dikkat çeken, ipek bir eşarbı Müslüman da üretse, ucuz da olsa, giymek caiz olmaz. Gayrimüslimden eşarp almanın günah olduğunu söyleyen kişi, bu fetvayı acaba kimden almıştır?

Şiirde, eli kolu kuyumcu vitrini denilerek ziynet takılması tenkit ediliyor. Zekâtını vermek ve yabancı erkeklere göstermemek şartıyla, ne kadar çok olursa olsun, ziynet takmak günah değildir. Ziynet takmaya İslami yaşayış değil diyen kişi, bu fetvayı acaba kimden almıştır?

Şiirde, (Evinde eşyası hep otomatik, bu rahatlıkla işler bitik) deniyor. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, temizlik robotu gibi otomatik eşya kullanmak, günah değildir. Hatta Müslümanların, teknolojiyi takip ederek, her çeşit yeni vasıtaları, hayırlı işlerde kullanmaları gerekir. Otomatiğe, pratik iş yapmaya günah diyen kişi, bu fetvayı acaba kimden almıştır?

Şiirde, (Oğlum kızım diye mallar alınıp yığılıyor) deniyor. Helalden olmak şartıyla çok mal almak ve helal yolda harcamak, günah olmaz. Oğluna kızına çok mal almanın günah olduğunu söyleyen kişi, bu fetvayı acaba kimden almıştır?

Şiirde, (Allah seni Kur'ana konu yaptı, aç da şu seriyi oku) deniyor. Kur'an mealinden anladığımıza göre, din olur mu hiç? Aynı âyeti birçok ilahiyatçı, tesettür yok diye tefsir ediyor. Müslümana meal değil, ilmihal tavsiye edilmeli. Yoksa ortalık, farklı görüşten geçilmez. Meal okumayı tavsiye eden kişi, acaba bu fetvayı kimden almıştır?

Son olarak şiirde, (İslami yaşayış bu değil inan, bu fetvayı nerden aldın Müslüman?) deniyor. Bunu yazan kişi, İslami yaşayışın bu olmadığına bildiren fetvayı acaba kimden almıştır?

Doğru yanlış karışık olan böyle şiirleri, (Herkese gönderin) diyerek başkalarına gönderenler de, bu fetvayı acaba kimden almışlardır?

 

Açıkça işlenen günah

Sual: Açıkça işlenen günahın tevbesi de açıkça yapılmazsa, bu tevbe sahih olmaz mı?

CEVAP

Sahih olur. Tevbenin sahih olması için, açıkça yapılma şartı yoktur; fakat açıkça yapılmazsa, o günahı işlediğini bilenler, o kimseye, günaha devam ediyor diye suizan edebilir. Bunun için, açıkça işlenen günahın tevbesini de mümkünse açıkça yapmalı, günahımızı bilenlere, artık o günahı bıraktığımızı duyurmalı. Duyurulmasa da, tevbe yine sahih olur.

 

Araba kullanırken

Sual: Araba kullanırken, ezberden Kur'an-ı kerim okumak ve dinlemek caiz midir?

CEVAP

Ezberden okumak iyi olur. Teypten, radyodan dinlemek ise, öğrenmek niyeti dışında caiz değildir. Öğrenmek niyetiyle dinlerken de, yine başka işle meşgul olmamalıdır.

 

Rabbim seni

 

Ağaçlarla taşlarla,

Seher vakti kuşlarla,

Gözden akan yaşlarla,

Anarım Rabbim seni.

 

Âşığın ruhu ile,

Sahrada âhu ile,

Ya Allah, ya hu ile,

Anarım Rabbim seni.

 

Gökteki İsâ ile,

Tur'daki Mûsâ ile,

O meşhur âsâ ile,

Anarım Rabbim seni.

 

İsmini okuyarak,

Günahı bırakarak,

Baş açık, yalınayak,

Anarım Rabbim seni.

 

Feyiz saçan sohbetle,

Âyetle ve sünnetle,

Şükranla ve minnetle,

Anarım Rabbim seni.

 

Şükreyleyen şakirle,

Zikreyleyen zakirle,

Kanaatkâr fakirle,

Anarım Rabbim seni.

 

Yunus açan güllerle,

Ötüşen bülbüllerle,

Zikir çeken dillerle,

Anarım Rabbim seni.

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

 

0 yorum: