3 Mart 2009 Salı

[dinimizislam] 11- Kızlarda istimrar

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

5 Mart 2009, Perşembe

11- Kızlarda istimrar

 

Renklerin açıklaması:

 

 

11- Kızlarda istimrar

 

Kızlarda istimrar yani kanın kesilmeden devamlı akması dört türlü olur:

 

1. Kural: İlk görülen kan, akmaya devam ederse, yani hiç kesilmeden akarsa, ilk 10 gün hayz, sonra 20 gün temiz kabul edilir.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak kan görüp, hiç kesilmeden devam ederse, 10 günü hayz, 20 günü istihaza olur. Kan gelmeye devam ettiği müddetçe, hep 10 hayz, 20 istihaza kabul edilir.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 11. gün kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır. Artık guslederek namaza başlar. Kan gelmeye devam ettiği müddetçe, bu şekilde hareket eder. Yani 10 hayz, 20 istihaza kabul eder.

 


 

2. Kural: Bir kız, sahih kandan yani en fazla 10 gün kandan ve sahih temizlikten yani en az 15 gün temizlikten sonra, kan kesilmeden akarsa, bu kız, âdeti belli olan kadın olur. Âdeti kadarı hayz, sonrası istihaza olur.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak 5 kan, 20 temiz görse, bundan sonra kan kesilmeden aksa, 5 günü hayz, 20 günü istihaza kabul edilir. Kan kesilene kadar böyle devam eder, yani kanlı günlerin 5'i hayz, 20'si istihaza olur.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 6. günde kan kesilince, guslederek namaza başlar. 26. gün kan gelince yine namazı bırakır; çünkü son hayzdan itibaren, en az 15 gün temiz geçmiştir. 36. gün kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. İstihaza olduğu anlaşılan 5 günde kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder. Kan gelmeye devam ettikçe, bu şekilde hareket eder. Yani 5 hayz, 20 istihaza kabul eder.

 


 

3. Kural: Bir kız, fasit kan yani 10 günden fazla kan ve fasit temizlik yani 15 günden az temizlik görse, sonra istimrar etse yani kesilmeden aksa, fasit kan ve fasit temizliğin ikisi de âdet kabul edilmez.

Bu da üç türlü olur:

a) Eğer temizlik 15 günden az olduğu için fasit ise, ilk görülen kan hep akmış gibi kabul edilir. Bir ay, genel olarak 30 gün kabul edilir. Bunun için, fasit kan veya fasit temizlik görmüşse, kanlı ve temiz günlerin toplamı 30 gün olmamışsa, istimrarlı günlerin ilk günleri, 30'u tamamlayacak şekilde istihaza kabul edilir. 30 günün 10 günü hayz olunca, 20 günü de istihazadır. Kan kesilinceye kadar böyle devam eder.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak 11 kan, 14 gün temiz görse, sonra kesilmeden aksa, birinci kan, 10 günü aştığı için fasittir. 11. kanlı gün ve istimrarın, 30 güne tamamlayacak olan ilk kanlı günleri istihazadır. Örneğimizde, 26. günden 30. güne kadar olan 5 gün istihazadır. Bu 5. günden sonra, kanlı günlerin 10 günü hayz, 20 günü temiz kabul edilerek devam eder.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 11. gün kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. 26. gün kan gelince, namazı bırakır. 36. günde yani ikinci ayın 11. kanlı gününde kan gelmeye devam edince, istihaza olabileceği için, guslederek namaza başlar. Kanın kesilmeden sürekli aktığı yani istimrar olduğu anlaşılınca ise, ilk 5 günün ve 10 hayzdan sonraki 20 günün istihaza olduğu anlaşılır. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını kaza eder. Kan gelmeye devam ettikçe, bu şekilde hareket eder. Yani 10 hayz, 20 istihaza kabul eder.

 


 

b) Eğer temizlik tam olup, temiz günlere kanlı gün karıştığı için fasit ise, böyle fasit temizlik ile kan günleri toplamı 30'u geçmezse, yine 30'a tamamlayacak şekilde, istimrarlı günlerin ilk günleri istihaza kabul edilir.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak, 11 kan ve 15 gün temiz görse, bundan sonra kesilmeden kan akarsa, ilk kanlı gün, on günü geçtiği için istihaza olduğu anlaşılır. 15 temiz günden önceki bir gün kanlı olduğu için, 15 temiz gün ve 1 kanlı gün fasit temizlik kabul edilir. Kan akmaya devam ederse, 30 güne tamamlamak için, devam eden kanın, ilk 4 günü istihaza yani temiz kabul edilir. Bundan sonra, 10 günü hayz, 20 günü istihaza olarak devam eder.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 11. gün kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. 27. gün kan gelince, namazı bırakır. 37. gün yani ikinci aydaki 11. kanlı günde kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, yine guslederek namaza başlar. Kan gelmeye devam ettiği müddetçe, bu şekilde hareket eder. Yani 10 hayz, 20 istihaza kabul eder. 

 


 

c) Kanlı günlerle temiz olan günlerin toplamı 30'u aşarsa, ilk 10 gün hayz olup, sonra istimrara kadar olan günlerin hepsi temiz kabul edilip, istimrardan sonra 10 gün hayz, 20 gün temiz olarak devam eder.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak, 12 kan, 20 gün temizlik görse, sonra kan akmaya devam etse, bu kanlı günlerin 10 günü hayz, 20 günü istihaza kabul edilir.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 11. gün kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. 33. gün kan gelince yine namazı bırakır; çünkü son hayzdan itibaren, en az 15 gün temiz geçmiştir. 43. gün yani ikinci aydaki 11. kanlı günde kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. Kan gelmeye devam ettikçe, bu şekilde hareket eder. Yani 10 hayz, 20 istihaza kabul eder.

 


 

4. Kural: Bir kız, sahih kan yani en fazla 10 gün kan ve fasit temizlik yani 15 günden az temizlik görse, sahih kan günleri âdet olur. Sonra 30 güne kadar temizlik kabul edilir, yani kanlı ve temiz günleri 30'a tamamlayacak şekilde, istimrarlı günlerin ilk günleri istihaza kabul edilir.

 

Örnek:

Bir kız ilk olarak, 5 kan ve 14 gün temizlik görse, bundan sonra kan akmaya devam etse, ilk 5 kan ve bundan sonra 25 gün temiz olur. Toplam 30 günü tamamlamak için, istimrarın ilk 11 günü temiz kabul edilir. Bundan sonra, 5 günü hayz, 25 günü temiz olarak devam eder.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 6. günde kan kesilince, guslederek namaza başlar. 20. gün kan gelse de, namaza devam eder; çünkü 15 gün temiz geçmemiştir. Bu günün istihaza olduğu kesindir. 21. gün kan gelmeye devam edince, artık namazı bırakır. 30. günde yani ikinci ayın 11. kanlı gününde kan gelmeye devam edince, istihaza olduğu anlaşılır, guslederek namaza başlar. Kanın kesilmeden sürekli aktığı yani istimrar olduğu anlaşılınca ise, ilk 11 günün ve 5 hayzdan sonraki 25 günün istihaza olduğu anlaşılır. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını kaza eder. Kan gelmeye devam ettikçe, bu şekilde hareket eder. Yani 5 hayz, 25 istihaza kabul eder.

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: