24 Eylül 2008 Çarşamba

[dinimizislam] Mehmet Ali Demirbaş’ın bugünkü yazısı (Kefaret-i namaz 25.9.2008)

bilgi@dinimizislam.com

25 Eylül 2008, Perşembe

Kefaret-i namaz

 

Sual: Ramazan ayının son Cuma namazından sonra, kefaret-i namaz denilen dört rekâtlık namaz kılınınca, bütün kaza borçlarının affedileceği doğru mu? Doğruysa, bu namaz nasıl kılınır?

CEVAP

Kefaret-i namaz doğruysa da, bu namazı kılmakla, kaza borçları affedilmez. Sadece, namazları vaktinde kılmama günahı için yapılan tevbenin kabulüne vesile olur. Her rekâtında, bir Fatiha, bir Âyet-el kürsi ve 10 Kevser suresi okuyarak, dört rekât olarak kılınır. (Namaz kefareti için, dört rekât namaz kılmaya) diye niyet edilebilir.

Kefaret-i namaz ve mübarek zamanlarda yapılan diğer ibadetler, kaza edilmiş olan farz namazların tehir etme günahlarının affı için yapılan tevbenin kabul olması içindir. Yoksa kılınmamış namazlar, kaza edilmedikçe, hiçbir suretle affolmazlar. Nitekim oruç kefareti de, oruç borcunu ödemiyor. Gün sayısınca orucun ayrıca kaza edilmesi de lazım oluyor.

 

Şeytanlar bağlanır

Sual: Ramazanda şeytanların azgınları mı bağlanır?

CEVAP

Hayır, hepsi bağlanır. Ramazanda günah işleten, nefsimizdir. Bu ayda, şeytanlar bağlı olduğu için, vesvese veremezler. Ramazanda, esnemeler de şeytandan değildir. Asabi esnemeler, yorgunluk, uykusuzluk gibi hallerde meydana gelir.

 

Şeker hastası ve emzikli kadın

Sual: Şeker hastası oruç tutabilir mi? Hamile ve emzikli kadın oruç tutmayabilir mi?

CEVAP

Şeker hastalığı çeşitlidir. Salih bir doktor, oruç tutamaz demişse, tutmaz, fidye verir. Hamile veya emzikli kadın, zayıf olursa, oruç tutmayıp, iyi olunca kaza eder.

Bir kimse, oruç tutunca sağlığına zarar verip vermeyeceğini bilmeyebilir; çünkü oruç tutabilirim der, oruç tutar ve hastalığı artabilir. Tersine ben oruç tutamam der, hâlbuki oruç tutması ona iyi gelebilir. Bunun için hasta olan kimsenin, oruç tutacaksa da, tutmayacaksa da, salih bir doktora sorup onun tavsiyesine göre hareket etmesi gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Hasta, çocuğuna zarar gelmesinden korkan hamile kadın, oruca gücü yetmeyen ihtiyar, oruç tutarsa öleceğinden korkan çok zayıf kimse oruç tutmaz.) [Deylemi]

(Gebe ve emzikli kadın, kendisinin veya çocuğun sıhhatine zarar gelecekse, oruç tutmaz.) [Buhari, Ebu Davud]

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: