12 Kasım 2020 Perşembe

* Her çalgıyı çalmak ve dinlemek, haramdır

12 Kasım 2020, Perşembe

 

Her çalgıyı çalmak ve dinlemek, haramdır

 

 

 

Sual: Kur’ân-ı kerimi, ezanı, mevlidi, ilâhîleri teganni ile okumak caiz midir?

Cevap: Hindistan’ın büyük âlimlerinden mirzâ Mazher-i Cân-ı Cânân “rahime-hullahü teâlâ”, (Kelimât-i tayyıbât) kitabında, Farisi olarak diyor ki, (Her çalgıyı çalmak ve dinlemek, sözbirliği ile haramdır. Yalnız, ney çalmak için mekruh ve düğünlerde def, [davul] çalmak için mubah denildi. [Kur’ân-ı kerimi ve ezanı teganni ile okurken, mana değişir veya harf tekerrür ederse, haram olur. (El-fıkhu alel mezâhib)de diyor ki, (Teganni ile ezan okumak haramdır. Bunu dinlemek câiz değildir.) Mevzun sözü mevzun ses ile okumağa ve dinlemeğe (Teganni) veya (Sima) denir.

Teganni, güzel, hoşa gidecek sesle okumaktır. Kur’ân-ı kerimi, ezanı, mevlidi, ilâhîleri teganni ile okumak iki türlü olur:

1- Sünnet olan, sevab olan teganni. Tecvid ilmine uygun okumaktır. Böyle teganni, kalplere, ruhlara kuvvet vermektedir.

2- Memnu olan, haram olan teganni, musiki perdelerine, notalarına uyarak, elhan ile okumaktır. Böyle teganni, harfleri, kelimeleri bozuyor. Manayı değiştiriyor. Böyle okuyanların nağmeleri, nefs-i emmareye hoş, tatlı geliyor. Nefislerine mağlup kimseleri ağlatıyor, zıplatıyor. Manalardan haberleri olmuyor. Kalpleri, ruhları, gafletten, hastalıktan kurtulamıyor. (İslâm Ahlâkı s. 313)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: