3 Haziran 2020 Çarşamba

* Safları oluşturmak

3 Haziran 2020, Çarşamba

 

Safları oluşturmak

 

 

 

Sual: Cemaate geç gelen ileri safta boş yer varsa nasıl hareket eder? Aynı imama uyan veya uymayan erkekle kadın yan yana namaz kılabilirler mi?

Cevap: İmama uymanın doğru olması için, gerekli olan şartlardan bir kısmı şöyledir:

Mescid-i haramda, imamın Makâm-ı İbrahim’de durması efdaldir. Oturanlara eziyet vermemek için camiye gelenin, ileri safa geçmemesi efdaldir. Farza başlanırken, öndeki saftaki boş yere geçilir. Cenaze namazında, arkadaki saflar, öndeki saflardan daha sevabdır. İmamı rüküda bulan, rekati kaçırmamak için, son safta durur. İleri saflara geçmez. Son safta yer yoksa, o rekati kaçırsa da, yalnız durmaz. Birinci safta boş yer olup ikinci safta yoksa, ikinciyi yarıp birinciye geçilir. Ön safa geçmek için, cemaatin önünden geçmek günah olmaz.

Cemaat ile kılan adam, aynı imama uyan herhangi bir kadınla, bir rükün miktarı bir hizada durursa ve aralarında kalın perde veya parmaktan kalın bir direk yahut bir insan sığacak kadar açıklık yoksa, erkeğin namazı bozulur. Bir safta kadın kılınca, yalnız iki yanındaki ve tam arkasındaki erkeğin namazı bozulur. Arkasındaki dokuz ayaktan uzak ise bunun bozulmaz. Aynı imama uymayan bir kadının, erkekle bir hizada kılmaları mekruhtur. Erkek, yanında, imama uyacak bir kadını görünce, geride durması için, eli ile işaret etmelidir. Geri gitmezse, kadının namazı kabul olmaz. Erkeğin namazı bozulmaz. Bir hizada olan kadın, adam boyu yüksekte veya aşağıda ise, zararı olmaz. (Tam İlmihal s. 252)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: