25 Ocak 2018 Perşembe

* Temiz ve necis iki maddenin karışması

27 Ocak 2018, Cumartesi

 

 

Temiz ve necis iki maddenin karışması

 

 

 

Sual: İhtiyaç halinde temiz ve necis iki maddenin karıştırılmasında karışım necis mi olur ve bu madde temiz olursa içilebilir mi?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da, istinca faslı sonunda, (Toprak ve sudan biri temiz ise, karışımları olan çamur temiz olur. Fetva da böyledir) diyor. (Eşbâh)ın dördüncü kaidesinde de böyle yazılıdır. Bu çamur necis olur diyenler de vardır. Fakat, bunlara göre de temiz toprak ile gübre karışımı temiz kabul edilir. Çünkü bunda ihtiyaç vardır.) (Tergîb-üs-salât)da diyor ki, [bazı âlimlere göre] gübre karışık sıva, temiz su ile yapılmış ve gübresi çamurdan az ise, temiz kabul edilir.

İhtiyaç olduğu için hazırlanan karışımlardaki iki maddeden biri temiz ise ve necis olanın yerine temizini kullanmakta harac varsa, birinci kavle göre karışımın da temiz olacağı anlaşılmaktadır. İspirtolu ilaçlar, kolonya, mürekkep ve vernikler ve boyalar böyledir. Şâfiî mezhebinde, necis sıvıların, ilaç ve ıtriyat ıslahı için kullanılan miktarlarının af edildikleri, (El-fıkh-ü alel-mezâhib-il-erbe'a)da ve molla Halîl Si'ridînin (El-ma'füvât) kitabının Süleymân bin Abdüllah Si'ridî "rahmetullahi teâlâ aleyhimâ" şerhinin 1368 [m. 1949] Kamışlı baskısında yazılıdır. Harac olduğu zaman, zayıf olan kavle uymak câiz olduğu, bu iki kitapta yazılıdır. Bunun için, zor durumda kalınca, Hanefi ve Şâfiî mezhebinde olanın, böyle karışımların çok miktarı ile birlikte namaz kılmaları câiz olmaktadır. Temiz kabul edilen ilâcın, zaruret olmadan içilemeyeceği, tevekkül bahsi sonunda yazılıdır. (Tam İlmihal s. 154)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: