18 Ocak 2018 Perşembe

* Misafirin teyemmüm etmesi

20 Ocak 2018, Cumartesi

 

 

Misafirin teyemmüm etmesi

 

 

 

Sual: Misafir, su alacak fazla parası yoksa teyemmüm edebilir mi? Cünüp teyemmüm ettikten sonra su bulursa guslü bozulur mu yoksa yalnız namaz abdesti alması yeterli olur mu?

Cevap: Misafirin yanındakilerden su istemesi vacibtir. Su vermezlerse, teyemmüm ile kılar. Arkadaşı, suyu piyasadaki fiyatına satarsa, fazla parası olan misafirin satın alması lâzım olur. Sahibi suyunu, gaben-i fâhiş ile, yani çok aldatmakla satarsa veya piyasa fiyatı ile alacak fazla parası yok ise, teyemmüm ile kılması câiz olur. Burada (Gaben-i fâhiş)den maksat, piyasadaki fiyatın, iki mislinden fazlası demektir. Çıplak insanın, avretini örtecek bez alması da böyledir. Fakat, susuz kimsenin içmek için yüksek fiyatla su alması câiz olur. Çölde, arkadaşından ip ve kova istemek de lâzımdır. Yollarda, içmek için konulan su varken, teyemmüm edilebilir. İbni Âbidîn "rahmetullahi teâlâ aleyh", beşinci cildde buyuruyor ki, (İçmek için konulmuş sudan abdest almak câiz değildir. Teyemmüm edilir).

Serbest [Mubah] olan su, az ise, cünüp olanın, hâid kadından, abdestsizden ve meyyitten önce yıkanması lâzımdır. Suyun sahibi, başkalarından önce yıkanır. Sahipleri ayrı sular bir araya getirilince, önce meyyit yıkanır.

Hacının, yanındaki zemzem suyu ile abdest alıp bitirmemesi için çare, içine şeker, gül gibi bir şey koyup, saf su ismini değiştirmektir. Veya emin olduğu kimseye, geriye dönemeyecek şekilde hediye etmelidir. Hediye alan kimse, karşılık, az bir şey hediye verirse, birinci kimse hediyesini geri alamaz.

Cünüp bir kimse, teyemmüm ettikten sonra, abdesti bozulursa, Hanefide cünüp olmaz. Malikide olur. Az su varsa, yalnız abdest alır. Suyu bulunmayan kimsenin, cünüp olması câizdir.

İçmek için, necaset yıkamak için, ekmek yapmak için lâzım olandan fazla su bulunca, teyemmüm bozulur. Namaz içinde iken bulursa, namazı da bozulur. Vâsıta içinde uyurken, su yanından geçerse, teyemmüm ile olan abdesti, uyuduğu için bozulur. Uyanık iken, vâsıtadan, abdest almağa inemezse, teyemmüm bozulmaz. (Tam İlmihal s. 151)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: