28 Ocak 2018 Pazar

* Necasetin temizlenmesi

30 Ocak 2018, Salı

 

 

Necasetin temizlenmesi

 

 

 

Sual: Üzüm suyu şarap veya sirke yapılınca necis mi, temiz mi olur? Necaset bulaşan yeri bulamayıp zan edilen yer yıkansa temizlenmiş kabul edilir mi? Necaseti yıkamakta bir adet var mıdır ve denizde, muslukta yıkanan eşyayı sıkmak ve kurutmak gerekir mi?

Cevap: Şıra, yani üzüm suyu temizdir. Şarap hâline dönünce pis olur. Şarap, sirke olunca temiz olur. Elbisenin veya vücudun bir yerine necaset gelse, bu yeri bulamasa, zan ettiği yeri yıkasa temiz olur. Namazdan sonra meydana çıksa, namazı iade etmez. Döğen hayvanı buğdayın bir yerine bevl etse, herhangi bir parçası yıkansa veya hediye verilse, yenilse veya satılsa, geri kalanlar temiz olur.

Kuruduktan sonra da görülen pislikler, kan, bulunduğu yerden çıkarılıp, kendisi ve eseri giderilince, o yer temiz olur. Yıkamakta belli bir adet yoktur. Bir kere yıkamakla da çıkarsa kâfidir. Necaset giderilip de, eseri, yani renk ve koku kalırsa, zararı olmaz. Sıcak veya sabunlu su lâzım gelmez.

Necis boya ile boyanan kumaş ve beden, üç kere yıkanınca temiz olur. Su renksiz akıncaya kadar yıkamak daha iyidir. Deri altına necaset, meselâ ispirtolu ilaç şırınga edilse, iğne yerini üç kere yıkayınca temiz olur. Necaseti çıkarmak için deriyi kaldırmak lâzım olmaz. Deriye, yaraya sürülen necis ilâcın ete karışan kısmı ve necis sürme çekilen göz yıkanmaz. Dışarıda kalan kısım ve yara üstündeki kurumuş kan, zarar vermeyecek şekilde yıkanıp giderilir. Zarar olursa yıkanmaz. Fakat üzerinde dirhem miktarı necaset bulunan kimse imam olamaz. Görülmeyen necasetler, meselâ ispirto ve idrar bulaşan eşya, leğende, çamaşır makinesinde, ayrı sular ile, temizlendiği zan edilinceye kadar yıkanır. Bir kere yıkamakla temizlenirse, kâfi olur. Yıkarken, makinedeki su ve diğer eşya, necis olmazlar. Vesvese, şüphe edenlerin üç kere yıkaması ve hepsinde sıkması lâzımdır. Herkesin, kendi kuvveti kadar sıkması kâfidir. Çürük, ince veya büyük olduğu için sıkılmayan eşya, meselâ halı, beden, deri gibi necaseti emen şeyler, her üç yıkayışta, kurutulur. Yani, su damlaması kesilinceye kadar beklenir. Desti, çanak ve bakır gibi necaseti emmeyen şeyleri ve denizde, derede muslukta yıkanan her şeyi sıkmak ve kurutmak lâzım değildir. (Tam İlmihal s. 155)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: