17 Şubat 2016 Çarşamba

* Kur’an-ı kerimdeki bilgiler (Osman Ünlü'nün 19.02.2016 tarihli yazısı)

19 Şubat 2016, Cuma

Kur'an-ı kerimdeki bilgiler

 

 

Sual: Kur'an-ı kerimde bildirilenleri, herkesin anlaması, bilmesi mümkün müdür?

Cevap: Konu ile alakalı olarak Mevdû'ât-ül-ulûmda deniyor ki:

"Kur'an-ı kerimdeki bilgiler üç kısımdır:

Birincisini, Allahü teâlâ hiçbir kuluna bildirmemiştir. Kendisini, isimlerini ve sıfatlarını kendinden başka kimse bilemez.

İkinci kısım bilgileri, yalnız Muhammed aleyhisselama bildirmiştir. Bu yüce Peygamberden ve Onun vârisi olan râsih âlimlerden başka kimse bunları anlayamaz. Müteşâbih âyetler böyledir.

Üçüncü kısım bilgileri, Peygamberine bildirmiş ve ümmetine öğretmesini emir buyurmuştur. Bu ilimler de ikiye ayrılır:

Birinciler, geçmiş insanların hâllerini bildiren Kısas ve dünyada, ahirette yaratmış olduğu ve yaratacağı şeyleri bildiren haberler Ahbardır. Bunlar, ancak Resulullah efendimizin bildirmesi ile anlaşılır. Akıl ile, tecrübe ile anlaşılamaz.

Üçüncü kısım bilgilerin ikincileri, akıl, tecrübe ve Arabi ilimler ile anlaşılabilir. Kur'an-ı kerimden ahkam, hüküm çıkarmak ve fen bilgilerini anlamak böyledir.

***

Sual: Cemaatle namaz kılarken imamın, arkasındaki kadın ve erkek bütün cemaate de imam olmaya niyet etmesi lazım mıdır?

Cevap: İmamın, erkeklere imam olmaya niyet etmesi lazım değildir. Fakat imam, imam olmaya niyet etmezse, cemaat ile kılmak sevabına kavuşamaz. İmam olmaya niyet ederse, bu sevaba da kavuşur. Yalnız kılan kimseye, sonra başkasının gelip uyması caizdir. Cemaatin "Uydum hazır olan imama" diye de, niyet etmesi lazımdır. İmamın, "Kadınlara imam olmaya" niyeti lazımdır. Cemaatin imamı tanıması, bilmesi şart değildir. İmam tekbir söylerken, ona uymaya niyet etmeli ve hemen namaza durmalıdır. İmam, yerinde durunca, ona uymaya niyet edip, namaza beraber başlamak da iyidir.

***

Sual: Kur'an-ı kerimdeki âyet ve sûre sayıları belli midir, belli ise miktarları ne kadardır?

Cevap: Kur'ân-ı kerimde 114 sûre ve 6236 âyet vardır. Âyetlerin sayısının 6236'dan az veya daha çok olduğu da bildirildi ise de, bu ayrılıklar, büyük bir âyetin, birkaç küçük âyet sayılmasından veya birkaç kısa âyetin, bir büyük âyet, yahut sûrelerin evvelindeki Besmelelerin bir veya ayrı ayrı âyet sayılmasından ileri gelmiştir. Bu hususta Bostân-ül-ârifîn kitabında geniş bilgi vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: