26 Mayıs 2015 Salı

* Zekât verme tarihi ne zaman değişir? (Mehmet Ali Demirbaş'ın 28.05.2015 tarihli yazısı)

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

28 Mayıs 2015, Perşembe

Zekât verme tarihi ne zaman değişir?

 

 

Sual: Her yıl zekâtını, ilk zengin olduğu tarihte, mesela 27 Ramazan’da veren kimse, şu anda Ramazan ayı gelmeden nisaptan düşse, tekrar nisabı bulunca mı zekât tarihini belirler?

CEVAP

Hayır, yıl içindeki dalgalanmalar, nisabın altına düşse de, sıfırlanmadıkça dikkate alınmaz, yani bu düşüşler zengin olma tarihini değiştirmez. Eğer seneye 27 Ramazan’da nisabın üstüne çıkarsa, 27 Ramazan’da zekâtını vermesi lazımdır. Eğer o tarihte nisabın altında kalırsa, geçen yıldan bu yana bir yıl dolduğu için artık bu tarih iptal olur ve bu durumda nisabı bulana kadar bekler. Nisabı bulunca yeni tarih atar ve bu yeni tarihten bir hicrî yıl sonra nisaba mâlik ise zekâtını vermesi gerekir. Yıl içindeki inip çıkmalar, nisap tarihini etkilemez. Ancak bir yıl dolunca, nisaba mâlik olmazsa, o zaman eski tarih geçersiz olur. Bir de yıl içinde, malının hepsini elden çıkartarak veya borçlanarak, varlığı sıfırın altına düşerse, o zaman yıl dolmamış olsa da, önceki tarih iptal olur ve nisabı bulana kadar yeni tarih atılmaz.

 

Kâğıt paranın zekâtı

Sual: Kâğıt paranın zekâtı hesaplanırken, altının gram fiyatı nasıl bulunur?

CEVAP

Kâğıt paranın zekâtı hesaplanırken, Cumhuriyet altını, Hamit lira, Aziz lira, Reşat lira gibi, piyasada mevcut, damgalı altın liraların, en ucuz olanın alış fiyatı ölçü alınır. Bunlar 7,2 gramdır. En düşüğünün fiyatı 7,2’ye bölünerek, altının gram fiyatı bulunur. Diyelim ki, Aziz lira en düşük olanıysa ve fiyatı da 648 liraysa, bir gram altının fiyatı, 648/7,2=90 liradır.

 

Sual: 18 bin lira param var. Bunun zekâtı nasıl verilir?

CEVAP

Önce altının gram fiyatı bulunur. Mesela gramı 90 liraysa, 18 bin lira, 200 gram altın eder. 200 gram altının kırkta biri de, 5 gram altın eder. 5 gram altın zekât olarak verilir. Tam 5 gram bulunamazsa, üç çeyrek altın verilir.

 

Sual: 70 gram 14 ayar altınla, 4500 lira parası olan, zekâtını nasıl verir?

CEVAP

Önce 4500 liranın ne kadar altın alabileceği hesaplanır. Altının gramının 90 lira olduğunu kabul edersek, 4500/90=50 gram altın eder. Bunu, 70 grama ilave edince, 120 gram olur. Bunun kırkta biri 3 gram eder. Zekât olarak 3 gram altın vermek gerekir. Bu 3 gramı 22 ayardan vermek çok iyi olur. 18 ayardan verilirse de caizdir. Eğer 70 gramını 14 ayardan, kalan 50 gramını da 22 ayardan verirse bir mahzuru olmaz. Hepsi 14 ayardan verilirse mekruh olur.

 

Twitter’da paylaş     Facebook’ta paylaş

 

 

 

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: