19 Mayıs 2015 Salı

* Emri geciktirmek

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

20 Mayıs 2015, Çarşamba

Emri geciktirmek

 

 

Sual: (Namazını, vakti girince hemen kılandan, Allahü teâlâ razı olur. Vaktinin sonunda kılanı da affeder) hadisindeki müjdeye kavuşmak yani affa uğramak için namazları hep vakitlerinin sonunda kılmam uygun değil mi?

CEVAP

Hayır, mazeretsiz geciktirmek uygun değildir. Yatsıyı gece yarısından sonraya bırakmak, akşamı yıldızlar görününceye kadar geciktirmek ve ikindiyi de mekruh vakte bırakmak tahrimen mekruhtur. Tahrimen mekruh, harama yakındır, namazların sevablarını yok eder.

Allahü teâlâ, (Namazlarını vakti girince kılanlardan razı olurum) buyuruyor. Yani vakti girince, hemen kılınmasını emrediyor. (Sonunda kılanın affolması) demek, (Namaz borcundan kurtulursa da, vaat edilen büyük sevabların çoğuna kavuşamaz) demektir.

Bu hadis-i şerifte bildirilen, afla rıza başkadır. Kusuru olan affedilir. Rıza ise, affa gerek kalmadan memnun olmak demektir. Bizim maksadımız, Allahü teâlânın rızasını kazanmak olmalıdır. Herhangi bir şekilde günahları affolup Allahü teâlânın rızasına kavuşan da kurtulur.

Saygı duyduğumuz bir büyüğümüz, bizi çağırsa, hemen gitsek mi uygun olur, yoksa sağda solda oyalanıp ondan sonra mı gitsek uygun olur? Elbette emri hemen yerine getirmek daha uygundur. Allahü teâlânın (Namaz kılın) emrini geciktirmemeli, ilk fırsatta kılmalı. Büyüklerimiz, (Namaza mâni olan işte hayır yoktur) buyuruyorlar. Hiçbir işimiz namaza mâni olmamalıdır.

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Bahtiyar insan

Ölüm ansızın gelir, ne genç der, ne ihtiyar.

Vaktinde namaz kılan, olur sonsuz bahtiyar.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Bir Garipsin Şu Dünyada

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: