14 Eylül 2011 Çarşamba

* Zifaf yeri vatan mı?

16 Eylül 2011, Cuma

Zifaf yeri vatan mı?

 

 

Sual: Ankara'da doğdum, Eskişehir'de nikâhım, Bursa'da düğünüm oldu. Bolu'da zifaf oldu. Şimdi İstanbul'da ikamet ediyorum. Bir ay sonra temelli İzmir'e yerleşeceğim. Benim vatan-ı aslim neresidir?

CEVAP

Herkesin vatan-ı aslisi doğduğu yerdir. Evlenince, doğduğu yer vatan-i asli olmaktan çıkar. Evlenmekten kasıt da nikâh veya düğün olunan yer değil, zifaf olunan yerdir.

Zifaf olunan yerin vatan-ı asli olması için de, oranın vatan-ı sükna olmaması lazım, yani birkaç günlüğüne değil de, mukim olacak kadar bir zaman, mesela en az iki hafta kalması gerekir. Bolu'da 15 veya daha fazla kalmışsanız, Bolu vatan-ı asli olur. İzmir'e temelli yerleşince, eski vatan-ı asli bozulur, İzmir vatan-ı asli olur. Ama henüz yerleşmeden sadece niyetle vatan değişmiş olmaz. Eğer daha önce İzmir'e temelli yerleşmiş olsaydınız, zifaf olunan yer vatanı asli olmazdı. İki ayrı yerdeki evlilik hariç, bir insanın iki tane vatan-ı aslisi olmaz.

Yeni doğan bebeğin vatan-ı aslisi de böyledir. Mesela köyde yaşayan bir kadın, doğum için şehre gitse, doğum yaptıktan sonra birkaç gün şehirde kalıp, sonra köyüne gelse, doğan çocuğun vatan-ı aslisi köyü olur. Çünkü vatan-ı süknada doğanın, vatan-ı aslisi vatan-ı sükna olmaz.

 

12 ayar altın

Sual: (14 ayardan aşağısı altın değildir) deniyor. Yarısından fazlası altın olursa altın sayılmıyor mu?

CEVAP

Has altının ayarı 24'tür. Yarısından yani, 12 ayardan fazlası altın sayılıyor. 14 ayardan aşağısına altın denmemesi, piyasada mesela 13 ayar altın bulunmadığı içindir. 12 ayar bulunuyor. Onun için öyle denmiş olabilir. Yoksa 12,5 ayar bile olsa altındır. İpek pamuk karışımı elbiseler var. Onların da yarısından fazlası ipek ise, erkeğe haram oluyor, azı ipek ise mekruh oluyor.

 

Şarta bağlı talak

Sual: Bir kimse, (Şu işi yaparsam veya şu kişiyle konuşursam hanımım boş olsun) dese, bu şartından vazgeçebilir mi?

CEVAP

Hayır. Şarta bağlı talak veren, bundan vazgeçemez. (Nimet-i İslam)

 

Bugünkü şiirimiz:

·Kolay bulunmaz

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Abime

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: