26 Eylül 2011 Pazartesi

* Eşya ile bereketlenmek (Mehmet Ali Demirbaş'ın 28.09.2011 tarihli yazısı)

28 Eylül 2011, Çarşamba

Eşya ile bereketlenmek

 

Sual: Resulullah'ın veya mübarek insanların eşyalarıyla bereketlenmek caiz midir?

CEVAP

Elbette caizdir. Eshab-ı kiram, Resulullah'ın kullandığı eşyalarla, mesela gömleği, bastonu, kılıcı, terlikleri, bardağı, yüzüğü ve kullanmış olduğu her şeyle bereketlenirlerdi. Müminlerin annesi Ümm-i Seleme validemiz, bir hasta gelince, Peygamber efendimizin mübarek sakalından bir kılı suda bırakır, sonra çıkarıp bu suyu ona içirirdi. Mübarek bardağına su koyup, şifa için içerlerdi. (Usul-ül-erbea)

Resulullah efendimiz, cemreden sonra kurbanını kesince, berberin kestiği mübarek saçlarını Hazret-i Talha'ya verip, (Bunları insanlara dağıt) buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)

 

İmtihana girerken

Sual: Önemli bir imtihana girmeden önce, neler okumamız, nasıl dua etmemiz uygun olur?

CEVAP

Allahü teâlâdan her şeyin hayırlısını istemelidir. Mutlaka kazanayım dememeli, (Hakkımda hayırlı olacaksa, kazanmamı nasip et) diye dua etmelidir. İmtihana girmeden önce, bir Fatiha ile istiğfar duası okuyarak, Peygamber efendimize, diğer peygamberlere, Ehl-i beyte, Eshab-ı kirama, Tâbiine, mezhep imamlarımıza, Silsile-i aliyyeye, meşâyıh-ı izâma hediye ederek, onların hatırına dua etmek iyi olur. Hediye ederken, mümkünse Silsile-i aliyye büyüklerinin isimlerini de söylemelidir. Evliyanın, salihlerin isimlerinin söylendiği yere rahmet yağacağı hadis-i şerifle bildirilmiştir.

 

İmtihan duası

Sual: İmtihana girerken okunacak dua var mıdır?

CEVAP

Şu duayı okumalıdır:

Yâ men leccemel mütekebbirîne bi licâmi azametihî sellim sellim yâ hâfız.

Mânası: Ey muhafaza eden Allah'ım, kibirlenenleri, azametinin gemiyle dizginle, bize selamet ver, bizi selamete çıkar.

 

Yemeğe konan şarap

Sual: (Yemeğe konan şarap, yemek pişerken kimyasal değişikliğe uğradığı için mahzuru olmaz) diyorlar. Bir de, (Elbisemize şarap dökülse kuruyunca uçup gider) diyorlar. Bunlar doğru mudur?

CEVAP

Doğru değildir. Yemeğe konan şarap kimyasal değişikliğe uğramaz. Şarabın su kısmı kuruyunca uçar, ama necis kısmı kalır. Elbisemize bir bardak idrar dökülse, kuruyunca su kısmı uçup giderse de necis kısmı kalır. Yemeğe konan şarabın veya idrarın da necisliği devam eder.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

__

0 yorum: