15 Kasım 2010 Pazartesi

* Almanya'da yemin kefareti (Mehmet Ali Demirbaş'ın 17.11.2010 tarihli yazısı)

logo.gif

bilgi@dinimizislam.com

17 Kasım 2010, Çarşamba

  Almanya'da yemin kefareti

  

Sual: Almanya'da unun kilosu 0,25-0,30 Euro arasındadır. Bir fıtra miktarı 1750 gram olduğuna göre, bir günlük fıtra tutarı yaklaşık 0,50 Euro ediyor. 10 günlük yemin kefareti için 5 Euro tutarında kitap vermek yetiyor. Yani 0,50 Euro'dan 10 tane din kitabını 10 fakire versem, yemin kefareti yerine gelir mi? Mesela, Hakikat Kitabevi yayınlarından 10 tane "Namaz Kitabı" 10 Euro ediyor. 10 tane "Namaz Kitabı" verilse yemin kefareti verilmiş olur mu?

CEVAP

Elbette olur. Buğdaya göre hesap edilirse, 10 Euro ile birkaç yemin kefareti verilebilir. Türkiye'deki durum da bundan pek farklı değildir. Ölçü, bir fıtra tutarındaki kitaptan 10 tane vermektir. Bir fıtra tutarı Almanya'da da, Türkiye'de de yarım Euro'dur. 5 Euro bir yemin kefareti için kâfi gelir. Yemin kefareti için 10 kitap şarttır. Fiyatları önemli değildir. Yarım veya 1 Euro da olabilir, 10 Euro da olabilir. Önemli olan 10 kitap vermektir.

 

Adak yerine yemin kefareti

Sual: S. Ebediyye'de, şarta bağlı olan adağı yerine getirmeyip yemin kefareti vermenin de caiz olduğu bildiriliyor. Aynı yerde, hâsıl olmasını istemediği bir şeyi şart ederse, şart hâsıl olunca, adağın yerine yemin kefareti vermenin de caiz olduğu bildiriliyor. İkincisinde (İstemediği şey hâsıl olunca) diye ayrıca belirtilmiş. Birincisinde ise, (istemediği) diye bir ifade yok. İstediğimiz bir şey hâsıl olunca da, adağı yerine getirmeyip yemin kefareti vermek yeterli oluyor mu?

CEVAP

Evet, yeterli olur.

 

Yemin ettim demek

Sual: (Ben, o işi yapmamaya yemin ettim) demekle yemin edilmiş olur mu?

CEVAP

Evet, doğru söylüyorsa, yani gerçekten o işi yapmayacaksa yemin etmiş olur. O işi yapacağı halde, yalandan öyle diyorsa yemin olmaz, yalan söylemiş olur. (Hindiyye)

 

Kadının yemin etmesi

Sual: Kadın, beyine, (Sen, bana haramsın) veya (Seni, kendime haram ettim) dese, ne gerekir?

CEVAP

Bu yemin olur, kadının söylemesinin nikâha zararı olmaz. Sözünde durmayıp kocasıyla beraber olursa, yemin kefareti vermesi gerekir. (Hindiyye)

 

Seninle konuşmak haramdır

Sual: Bir kimse diğerine, (Seninle konuşmak haramdır) dese yemin olur mu? Yani konuşursa yemin kefareti vermesi gerekir mi?

CEVAP

Evet, yemin olur. Konuşursa yemin kefareti vermesi gerekir. (Hindiyye)

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

0 yorum: