17 Mart 2018 Cumartesi

* Erkeğin avret mahalli

19 Mart 2018, Pazartesi

 

 

Erkeğin avret mahalli

 

 

 

Sual: Erkeğin avret mahalli neresidir ve dört mezhepte de aynı mıdır? Erkek, mahremi olan kadınların nerelerine bakabilir?

Cevap: Erkeğin avret mahalli, üç mezhepte, göbek ile diz arasıdır. Hanefide diz avrettir. Göbek avret değildir. Şafiide, göbek avret olup, diz avret değildir. Malikide her ikisi de avret değildir. Hanbeli ve Malikinin bir rivayetlerinde, erkeğin yalnız seveteyni avret olduğu (Mîzân-ül-kübrâ)da yazılıdır. Uylukların avret olmasında icmâ olmadığı için, uylukları açık olanlardan, ehemmiyet vermeyenler, kâfir olmaktan kurtulmaktadır. Şiilere göre avret yeri de, yalnız seveteyndir.

Erkek, nikâhla alması ebedî, sonsuz haram olan onsekiz kadının ve başkasının cariyelerinin başına, yüzüne, gerdanına, kollarına, dizden aşağı bacağına, şehvetten emin ise, bakabilir. Göğüslerine, koltuk ve yanlarına [böğürlerine], uyluk ve dizlerine ve sırtına bakamaz. Kadınların buralarına da (Galiz) yani (Kaba avret) yerleri denir. Her kadının, buralarını namazda, yabancı erkeklerin yanında, şekli belli olmamak üzere geniş olarak örtmeleri lâzımdır. Cariyeler, görünmesi câiz olan yerleri açık namaz kılabilirler. (Tam İlmihal s. 166)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: