5 Mart 2018 Pazartesi

* Abdest veya gusülde kullanılan sular

7 Mart 2018, Çarşamba

 

 

Abdest veya gusülde kullanılan sular

 

 

 

Sual: Abdestte veya gusülde kullanılan sular temiz midir? Sular, ibadetler ve iman zan etmekle doğru olur mu?

Cevap: (Mâ-i müstamel), yani abdestte veya gusülde kullanılan yahut kurbet olarak kullanılan su, mesela, yemekten önce ve sonra, sünnet olduğu için el yıkamakta kullanılan su, yıkanan uzuvdan ayrılınca necis olur. Bazı âlimlere göre, başka uzva, elbiseye, yere düştükten sonra necis olur. İlk düştüğü yeri kirletmez.

Ebû Nasr Akta "rahmetullahi aleyh", (Kudûrî) şerhinde diyor ki, (Bir suya, temiz şeyler karışsa, su ismi değişmedikçe, rengi dönse bile, onunla abdest alınır).

Yolda rastlanan bir suyun temiz olduğu iyi bilinir veya temiz olduğu çok zan edilirse, bununla abdest alınır. Hatta, su az ise, buna necaset karıştığı iyi bilinmedikçe, bununla abdest alınır ve gusül edilir. Teyemmüm edilmez. Çünkü, her suyun aslı temizdir, zan ile pis olmaz. Hâlbuki, zan ile, aslı üzere kalır. Yani temiz kabul edilir. İbadetler, fazla zan edilmekle, temiz ve doğru olur. İman, itikat ise, çok zan ile doğru olamaz, iyi bilinmekle doğru olur. Hamama giren kimse, kurnayı veya havuzu dolu görse, içine necaset bulaştığını bilmedikçe, o su ile abdest alır ve gusül edebilir. Su akıtıp, kurnayı taşırmağa lüzum yoktur. (Tam İlmihal s. 161)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: