4 Eylül 2016 Pazar

* Bir hayvana söylenen tekbir ile başka hayvan kesilemez

6 Eylül 2016, Salı

Bir hayvana söylenen tekbir ile başka hayvan kesilemez

 

 

Sual: Bir hayvana söylenen tekbir ile başka hayvan kesilebilir mi? Bir kimse kendi koyununu başkası için kurban edebilir mi? Emanet hayvanı kurban etmek caiz olur mu? Kan akmayınca kurban yenir mi?

Cevap: (Hindiyye)de diyor ki, (Zekât-ı şer'i, ihtiyari ve zaruri olmak üzere ikiye ayrılır: İhtiyari zekât, deveyi nahretmek, diğer ehli hayvanları zebhetmek demektir. Zaruri zekât, av hayvanlarını cerh etmek, herhangi yerinden yaralayarak öldürmektir. Zebhederken veya ava, ok, mermi, tazı köpeği gönderirken, Allahü teâlânın ismini söylemek lâzımdır. Arabî bildiği hâlde dahi, başka lisan ile söylemek caizdir. Bir hayvana söylenen tekbir ile başka hayvan kesilemez. Zekât-ı şeri ile öldürülen hayvan temiz olur. Yemesi helal ise, yenir. Değil ise, başka suretle istifade edilebilir.

Bir kimse, kendi koyununu başkası için kurban ederse, o emretse de, etmese de caiz olmaz. Çünkü, başkası için, onun, mülkü olan hayvan kurban edilebilir. Bu kimsenin, kendi hayvanını başkasına veya onun vekiline hediye etmesi, onların da kabzetmesi, yani teslim alması, sonra bunu vekil ederek geri verip kestirmeleri lâzımdır. Başkasının hayvanını ondan habersiz, onun için kurban etmek caizdir. Başkasının hayvanını, ondan izinsiz, kendi için kurban eden, sonra kıymetini öderse, caiz olur. Sahibi kıymetini kabul etmeyip, kesilmiş hayvanı alırsa, sahibi için kurban edilmiş olur. Emanet, ariyet veya kira olarak elinde bulunan hayvanı kurban etmek, hiçbir suretle caiz değildir). Mermi av hayvanını çarparak öldürürse veya taş, sopa ile vurup öldürülürse, yenmez. Çünkü, kan akması lâzımdır. (Tam İlmihal s. 328)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: