5 Eylül 2016 Pazartesi

* (Bayram günü kesmesi vacib olan kurbanı almağa) niyet etmeli

7 Eylül 2016, Çarşamba

(Bayram günü kesmesi vacib olan kurbanı almağa) niyet etmeli

 

 

Sual: Kurban satın alınırken nasıl niyet etmelidir? Kurbanını bir hayır cemiyetine hediye etmek isteyen kimse, nasıl vekalet vermelidir? Birkaç koyun kesince hepsi kurban olur mu?

Cevap: Kurban satın alınırken (Bayram günü kesmesi vacib olan kurbanı almağa) niyet etmelidir. Bunu keserken, tekrar niyet etmesi şart değildir. Bu aldığı hayvanı kurban etmesi şart değildir. Fakat, keseceğinin kıymeti bundan az olmamalıdır. Satın alırken, hiç niyet etmese de olur. Fakat, bunu keserken veya kesecek olanı vekil ederken niyet etmelidir. Kurbanını bir hayır cemiyetine hediye etmek isteyen kimse, kurbanını veya parasını götürüp, bu işle vazifeli memura teslim ederken, (Allah rızası için, bayram veya nezir kurbanımı kesmeğe ve dilediğine kestirmeğe ve etini ve derisini dilediğine vermeğe seni vekil ettim) demelidir. Memur, gelen veya kendi satın alacağı kurbana bir numara bağlar. Bu numarayı ve kurban sahibinin ismini deftere yazar. Kesilirken, sahiplerinin ismini söyleyerek kasapları vekil eder. Etleri dilediği kimselere ve derileri bir fakir vazifeliye verir. Bu fakir, derilerin kıymeti ile, nisap miktarına malik olmadan evvel, elindekileri toptan, dilediğine hediye eder. Bu da satar. Paraları arzu edilen yere verilir. Fakirin, kendisine verilen derileri satması veya hediye etmesi caizdir.

Birkaç koyun keserse, hepsi kurban olur. Yahut, eti çok olanı kurban, diğerleri nafile olduğu daha doğrudur. (Tam İlmihal s. 328)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: