12 Temmuz 2014 Cumartesi

* Orucu şüpheli zamana geciktirmek

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

13 Temmuz 2014, Pazar

Orucu şüpheli zamana geciktirmek

 

 

Sual: Merhum Enver abinin, bir sohbetinde, Diyanet’in bildirdiği imsak vaktine göre oruç tutanların oruçlarının sahih, fakat mekruh olduğunu söylediği, size de, bu konuda soru soranlara, (Mekruh olur) diye cevap vermenizi istediği ve Tam İlmihâl’den bu kısmı size de gösterdiği doğru mudur?

CEVAP

Evet, doğrudur. Tam İlmihâl’de bildirilen o kısım şöyledir:

(Mecma’ul-enhür)de ve (Hindiyye)de diyor ki, (Hanefî mezhebi âlimlerinin çoğuna göre, ufkun bir yerinde beyazlık başlayınca, imsak vakti olup, oruca başlanır. Bundan 15 dakika sonra beyazlık ufuk üzerine ip gibi yayılınca, sabah namazı vakti başlar. Böyle yapmak ihtiyatlı olur. [Yani tedbirli, iyi olur]). Namazı da, orucu da, bütün âlimlere göre sahih olur. Oruca ikinci vakitten sonra başlamışsa, şüpheli olur. Astronomik hesaplar ile birinci vakit bulunmakta ve takvimlere birinci vakit yazılmaktadır. Şimdi, bazı takvimlere ikinci vaktin hattâ bundan sonra başlayan kızıllığın yayıldığı zamanın yazıldığı görülüyor. Bu yeni takvimlere uyanların oruçları sahih olmaz. İmsakin iki vakti arasındaki [On dakika kadar] zamana ihtiyat zamanı denir. Bu zamana temkin demek doğru değildir. İmsaki şüpheli zamana geciktirmenin mekruh olduğunu, (Bahr-ür-raık) sahibi de bildirmektedir. Hele kızıllığın sonunda başlanılan oruçlar hiç sahih olmaz. (S. Ebediyye)

Merhum Enver abimiz, bu yazıyı gösterip, Diyanet takvimine göre tutulan oruçların fasit olduğunu söylememek gerektiğini bildirmişlerdi.

Mekruh olmaması için, orucu elbette Diyanet takvimindeki şüpheli zamana bırakmamalı. Hele bu vakitten sonraya geciktirilirse, oruçların hiç sahih olmadığı, aynı yazıda açıklanmaktadır.

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Ayrılık acısı

Ayrılık az olsa da, hasreti çok acıdır,

Göze bir kıl kaçsa, yine de çok acıtır.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Besmeleyle Başlarız

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: