31 Mayıs 2010 Pazartesi

* Seçkin maniler - 82

y1.jpg

 

Çocuklar (3)

 

Bıçakları körletir,

Cicisini kirletir,

Söz dinlemez çocuklar,

Yorar bizi, terletir.

* * *

Henüz masum, günahsız,

Bazen olur iştahsız,

Tuhaf şeyler yaparlar,

İşleri var, izahsız.

* * *

Kış yaz demeden oynar,

Tencere gibi kaynar,

Hiç oturmaz çocuklar,

Bir daldan dala konar.

* * *

Kimi saf, kimi kurnaz,

Kimi olur yaramaz,

Nedense istemem der,

Bazıları yapar naz.

* * *

Öksüzü, yetimi var,

Kimi işitir azar,

Kucak açılsın diye,

Kiminden şefkat umar.

* * *

Çocuk sever oyunu,

Kuzuları, koyunu,

Kimisi terbiyeli,

Belli eder soyunu.

* * *

Ana baba eseri,

Sevimlidir ekseri,

Gözetilsin çocuklar,

Olmasınlar serseri.

* * *

Ekinin başağıdır,

Evlerin uşağıdır,

Hoca, bizim çocuklar,

Yarının kuşağıdır.

 

 Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için
Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com 
www.mehmetalidemirbas.com 
www.evlilikrehberi.net  

* Küfür bulaşığı

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

02 Haziran 2010, Çarşamba

Küfür bulaşığı

 

Sual: Küfür bulaşığı ne demek, küfre sebep olacağı bildirilen işleri yapan kâfir olmuyor mu?

CEVAP

Bu hususta, İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Cehennemde sonsuz olarak yanmak, küfrün karşılığıdır. Bir kimse, imanı varken, kâfirlerin ibadetlerine, bayramlarına kıymet verirse, âlimlerimiz, bu kimsenin imanının gideceğini bildiriyor. Zamanımız Müslümanlarının çoğu, bu belaya yakalanmıştır. Hâlbuki Peygamberimiz, (Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden çıkarılacaktır) buyuruyor. Bunun açıklaması şöyledir:

Bir kimse, dinde inanılması lazım olan şeylerden, bir tanesine bile inanmamış, şüphe etmiş veya beğenmemişse imanı gider, kâfir olur. Bu kimse Cehennemde ebedi yanacaktır. Bir kimse de, Kelime-i tevhid söyleyip, bunun manasını kabul eder, (Muhammed aleyhisselam, Allahü teâlânın Peygamberidir, her sözü doğrudur, güzeldir) diyerek, ona uygun olmayanlar yanlıştır, kötüdür diye inanırsa ve son nefesinde de öyle ölüp, ahirete, bu imanla giderse, onun durumu farklıdır. Bu kimse, kâfirlerin mukaddes bildikleri günlerinde ve gecelerinde, onların yaptıklarını yaparsa veya bir günahı hafif görerek, önem vermeden işlerse, bunlara küfür bulaşığı denir. Bu kimse de Cehenneme girer, ama kalbinde zerre kadar imanı olduğu için, Cehennemde sonsuz kalmaz.

İmanı olanlardan, büyük günah işleyen [ve tevbe etmeden ölen]lere gelince, Allahü teâlâ, bu günahları isterse affeder, isterse günahı temizleninceye kadar Cehennemde azap eder. Cehennem azabı, ister sonsuz olsun, ister belli bir zaman olsun, küfür için, küfür sıfatları ve bulaşıklıkları içindir. Küfürden kaçınan iman sahiplerinin yaptıkları büyük günahlar, ya imanları hürmetine, cenab-ı Hakk’ın merhametiyle veya kalble tevbe, dille istiğfar ederek ve bedenle hayırlı bir iş yaparak veya şefaate kavuşmaları ile affedilir. Günahta kul hakkı varsa, hak sahibi ile helalleşmek de lazımdır. Böyle affedilmeyenler, dünya sıkıntıları ve dertleriyle veya son nefeste can verirken, çekecekleri zahmetlerle temizlenir. Bunlarla da temizlenmezse, bazıları kabir azabı çekmekle affa kavuşur. Bazıları ise, kabir azabı ve sıkıntıları ve kıyamet gününün şiddetleriyle affedilip günahları biter ve Cehennem azabıyla temizlenmeye lüzum kalmaz. Nitekim Enam suresi, 82. âyetinde mealen, (İman edip de imanlarını şirk ile bulaştırmayanlar, Cehennemde ebedî kalmaktan emindirler. Onlar için, bu korku yoktur) buyuruldu. Bu ayet-i kerime, sözümüzün doğru olduğunu göstermektedir, çünkü buradaki zulüm, şirk demektir.

Bu fakir, bir gün, bir hasta ziyaretine gitmiştim. Ölüm halindeydi. Kalbine teveccüh ettim. Kalbi kararmıştı. O zulmetin temizlenmesi için çok uğraştım, fayda vermedi. Uzun zaman yokladıktan sonra, o siyahlıkların, kâfirlik bulaşıklıkları ve sıfatları olduğu ve kâfirlerle ve küfürle olan bağlılığından, beraberliğinden olduğu anlaşıldı. O kadar uğraştığım halde, o zulmetler temizlenemedi. Bunların ancak, küfrün cezası olan, Cehennem ateşiyle temizleneceği anlaşıldı, fakat kalbinde zerre kadar iman nuru da görüldüğünden, bunun sayesinde Cehennemden çıkarılacaktır. Hastayı bu halde görünce, cenaze namazını kılayım mı, diye düşünceye daldım. Kalbimi uzun zaman yokladıktan sonra, kılmak lazım olduğunu anladım. Demek ki, kalbinde iman varken, [zaruret yokken de] kâfirlerle düşüp kalkan, onların bayramlarına, paskalyalarına uyanların cenaze namazlarını kılmalı, bunları kâfir bilmemeli. Bunların, imanları sayesinde Cehennemden çıkacaklarına inanmalı, fakat hiç imanı olmayanlara, [Muhammed aleyhisselamın bir sözünü ve âdetini bile beğenmeyenlere] af ve mağfiret yoktur. Bunlar, küfürlerinin karşılığı olarak Cehennem azabında sonsuz kalacaklardır. (Mektubat Tercümesi 1/266)

 


İnternet Radyomuz 24 saat yayındadır.

Dinlemek için tıklayın:

Dinimiz İslam İnternet Radyosu


Bugünkü ilahiyi

dinlemek için tıklayın:

·Bir Gün Olur İnanırsın

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Türkiye'ye ortak olun...

logo.gif

 

Ayrıntılı bilgi ve reklam filmi için tıklayınız:

www.turkiyeyeortakolun.com

 

cid:image001.jpg@01CAFE49.1E8E2420 

www.turkiyeyeortakolun.com

* "Bu maili herkese gönderin!" (Mehmet Ali Demirbaş'ın 01.06.2010 tarihli yazısı)

logo.gif

bilgi@dinimizislam.com

01 Haziran 2010, Salı

 “Bu maili herkese gönderin!”

 

Sual: Birçok mailde, “bu maili, şu kadar kişiye gönderin” gibi ifadeler oluyor. Özellikle bayanlar arasında çok rağbet görüyor. Mesela deniyor ki:

1- Bu maili şu kadar kişiye gönderirseniz bir mucizeyle karşılaşacaksınız, göndermezseniz başınıza şu felaketler gelir.

2- Şehitlerimiz için Fatiha ve salevat zinciri oluşturuyoruz, bu maili alan herkes bu zincirin parçası olmuş demektir ve 3 Fatiha ile 5 salevat okuyup 15 kişiye göndermek zorundadır.

3- Allah’ın isimlerinin yazılı olduğu bu mesajı 9 kişiye gönderirseniz, yarın güzel haber alırsınız, eğer göndermezseniz şanssızlık 9 sene peşinizi bırakmaz. Allah’ın adı geçti, artık göndermek zorundasınız.

4- Resulullahı rüyada gördüm, bunu herkese duyurun! Duyuran şu nimetlere kavuşur, inanmayan belalara maruz kalır, çünkü Peygamberimiz, (Bir cümle de olsa, benden duyduğunuz her şeyi iletin) demiştir.

5- Bu duayı 7 veya 13 kapıya dağıtanın muradı hâsıl olur, inanmayan ise musibete uğrar. 1251 yılında birinin eline geçmiş, 7 veya 13 kapıya dağıtmış, zengin olmuş. Sonra bir fakirin eline geçmiş, inanmamış, evi yanmış ve çocuğu ölmüş.

6- Lösemi hastası olan kızımın ilaç parası için yardıma ihtiyacım var. Lütfen yardım edin ve bu maili herkese gönderin. Bu maili başkalarına iletmeyenlere yazıklar olsun!

7- Yakında bazı mail adresleri paralı olacak, ancak bu maili şu tarihe kadar, şu kadar kişiye gönderirseniz o zaman sizinki ücretsiz olacak. [Her sene farklı tarihler verilerek gönderiliyor.]

8- Bu maili ileten herkes için Microsoft, 245 Euro verecektir. Ne kadar çok kişiye gönderirseniz, o kadar çok para kazanırsınız. Doğru olmasa da ne kaybın olacak ki?

9- Bir hacker rekor için Türkiye’deki bütün kullanıcıların adreslerini imha edecektir. Sakın listenize rea adlı bir msn adresi kabul etmeyin! Virüs tuzakları da dur durak bilmiyor. Aslı olmasa da, bu uyarıyı bütün sevdiklerinize gönderin! Çünkü tedbirli olmakta fayda var.

10- Birisi, “Şu firmadan arıyoruz, telefonunuzu kontrol etmek zorundayız. Bunun için 9090’ı aramanız gerekiyor” derse siz de ararsanız, bütün kimlik bilgilerinize ulaşır ve kendi telefon görüşmelerini sizin hesabınıza geçirir. Bu maili yakın dostlarınıza ulaştırın! (Devamı var)

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

* Saygı ve dua ifadeleri

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

1 Haziran 2010, Salı

Saygı ve dua ifadeleri

 

Sual: Aşağıdaki ifadelerin anlamları nedir? Kimler için kullanılır?

CEVAP

Anlamları ve kimler için kullanıldığı karşılarına yazılmıştır:

Hazret: Saygı ifadesi olarak, Allahü teâlâ, Peygamberler ve âlimler için kullanılır. Hak teâlâ hazretleri, Hazret-i Âdem, imam-ı azam hazretleri, Hazret-i Mevlana gibi.

İmam: Dinde söz sahibi, müctehid âlim demektir. İmam-ı Ahmed, İmam-ı Rabbani, İmam-ı Gazali gibi. İmam denince, hazretleri denmese de, saygı ifadesi de kullanılmış sayılır, ama rahmetüllahi aleyh demek müstehabdır.

Allâme: Âlim kelimesinin mübâlağalı ism-i fâilidir. Kısaca, büyük âlim demektir.

Mevlânâ: Efendimiz anlamına gelen ve bir büyüğe karşı söylenen hürmet ve saygı ifâdesidir. Daha çok, Hâlid-i Bağdâdî, Celaleddin-i Rumî, Abdürrahman-ı Cami gibi bazı âlimler için kullanılmaktadır.

Hâce: Müderris, hoca, efendi anlamına gelen ve âlimlere, evliyâ zatlara verilen, Farsça bir ünvandır.

Seyyid: “Efendi, üstün kimse” demektir. Peygamber efendimizin soyundan gelenlere de seyyid denir.

Ebu: Baba demektir. Ebu Yusuf, Yusuf’un babası demektir.

[Bazen mecazi olarak da kullanılır. Mesela turab, toprak demektir. Ebu Turab ise, toprakla haşır neşir olan, eli yüzü topraklı, toprağı, yani secde etmeyi seven, tevazu ehli demektir. Hazret-i Ali, mescidde kuru yerde yatarken Peygamber efendimiz, Hazret-i Ali’nin yüzünün toz toprak içinde olduğunu görünce, bizzat mübarek elleriyle toprağı yüzünden silkip, (Kalk yâ Ebâ Turab) buyurdu. Hazret-i Ali, (Benim için, Ebu Turab lakabı bu bakımdan çok kıymetlidir) buyururdu.

Ebu Hüreyre, kedicik babası, yani kediyi seven, kedileri bakıp gözeten, onlara şefkat gösteren kimse demektir.

Ebu Hanife, doğru inanan, İslamiyet’e sarılan kimse, gerçek Müslümanların hamisi, koruyucusu, babası yani imamı, rehberi demektir.

Ebu Cehil, cahilin daniskası, kuru cahil, koyu cahil, İslamiyet’i, gerçekleri inkâr eden demektir.]

İbni; bin: Oğul demektir. İbni Ömer, Ömer’in oğlu; Abdullah bin Ömer de, Ömer’in oğlu Abdullah demektir.

Ümm: Anne demektir. Ümmü Seleme, Seleme’nin annesi; Ümmü Hâris, Hâris’in annesi demektir.

Bint: Kız çocuğu demektir. Zeyneb binti Resulullah, Resulullahın kızı Zeyneb demektir.

Şeyhayn: Hazret-i Ebu Bekir ve hazret-i Ömer’i birlikte ifade etmek için kullanılır. Ayrıca, fıkıh ilminde, İmam-ı a’zam ile İmam-ı Ebu Yusuf için; hadis ilminde de, İmam-ı Buhari ile İmam-ı Müslim için kullanılır.

İmameyn: İki imam, iki âlim demektir. İmam-ı Ebu Yusuf ile İmam-ı Muhammed’i birlikte ifade etmek için kullanılır.

Tarafeyn: İmam-ı a’zam ile İmam-ı Muhammed’i birlikte ifade etmek için kullanılır.

Hateneyn: İki damat demektir, Peygamber efendimizin iki damadı olan, hazret-i Osman ve hazret-i Ali için kullanılır.

İmam-ı A’zam: Büyük İmam, büyük âlim demektir, Ebu Hanife hazretleri için kullanılır.

İmam-ı Rabbani: Kendisine ilim ve hikmet verilmiş, ilmiyle amel eden derin âlim demektir, Mektubat-ı Rabbani’nin yazarı Ahmed Farukî Serhendî hazretleri için kullanılır.

Şah-ı Nakşibend: Behaüddin-i Buhari hazretleri için kullanılır. Allahü teâlânın sevgisini kalblere nakşettiği için böyle denmiştir.

Huccet-ül-İslam: Üç yüz bin hadis-i şerifi, senetleri, ravileriyle birlikte ezbere bilen büyük âlim demektir. Daha çok, İmam-ı Gazali hazretleri için kullanılır.

Gavs-ül-a’zam: Gavs, yardım eden, Evliya arasında kullara yardımla görevlendirilen kimse demektir. Gavs-ül-a’zam, büyük yardımcı demektir, Abdülkâdir-i Geylani hazretleri için kullanılır. İnsanlara ve cinlere yardım eden anlamında, Gavs-üs-Sekaleyn de denir.

Müfti-yüs-Sekaleyn: İnsanlara ve cinlere fetvâ veren büyük âlim demektir. Genelde, Ebüssüud Efendi ve Ahmed ibni Kemal hazretleri için kullanılır.

 

Dua ifadeleri

Peygamberler, âlimler ve evliya zatlar için kullanılan dua ifadeleri de şunlardır:

Aleyhisselam: Ona selam olsun demektir, bir Peygamber için söylenir.

Aleyhimesselam: İkisine selam olsun demektir, iki Peygamber için söylenir.

Aleyhimüsselam: Onlara selam olsun demektir, ikiden çok Peygamber için söylenir.

Radıyallahü anh: Allah ondan razı olsun demektir, genelde bir erkek sahabi için söylenir. İmam-ı Rabbani hazretleri İmam-ı a’zam hazretleri için de kullanmıştır.

Radıyallahü anhâ: Allah ondan razı olsun demektir, bir kadın sahabi için söylenir.

Radıyallahü anhümâ: Allah o ikisinden razı olsun demektir, iki sahabi için söylenir.

Radıyallahü anhünne: Allah onlardan razı olsun demektir, ikiden fazla kadın sahabi için söylenir.

Radıyallahü anhüm: Allah onlardan razı olsun demektir, Eshab-ı kiramın tamamı için söylenir.

Aleyhirrıdvân: Allah ondan razı olsun demektir, genelde bir erkek sahabi için söylenir. İmam-ı Rabbani hazretleri, Hazret-i Mehdi için de kullanmıştır.

Aleyhimürrıdvân: Allah onlardan razı olsun demektir, Eshab-ı kiramın tamamı için söylenir.

Rıdvanullahi aleyhim ecmaîn: Allah hepsinden razı olsun demektir, Eshab-ı kiramın tamamı için söylenir.

Rahmetüllahi aleyh: Allah ona rahmet etsin demektir, bir erkek için söylenir.

Rahmetüllahi aleyhâ: Allah ona rahmet etsin demektir, bir kadın için söylenir.

Rahmetüllahi aleyhimâ: Allah o ikisine rahmet etsin demektir, iki kişi için söylenir.

Rahmetüllahi aleyhinne: Allah onlara rahmet etsin demektir, ikiden fazla kadın için söylenir.

Rahmetüllahi aleyhim: Allah onlara rahmet etsin demektir, ikiden fazla erkek için söylenir.

Aleyhirrahme: Allah rahmet etsin demektir, bir kişi için söylenir.

Kuddise sirruh veya Kaddesallahü sirreh: Allah onun sırrını temiz, mübarek ve mukaddes etsin demektir, bir velî zat için kullanılır.

Kuddise sirruhümâ veya Kaddesallahü esrarehümâ: Allah o ikisinin sırrını temiz, mübarek ve mukaddes etsin demektir, iki evliya için kullanılır.

Kuddise sirruhüm veya Kaddesallahü esrarehüm: Allah onların sırrını temiz, mübarek ve mukaddes etsin demektir, ikiden çok evliya için kullanılır.

Kerremallahü vecheh: Allahü teâlâ onun yüzünü mükerrem, şerefli kılsın demektir. Hazret-i Ali için kullanılır.

Beyyedallahü vecheh: Allahü teâlâ onun yüzünü nurlandırsın demektir. Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî hazretleri, Kadı Beydâvî hazretleri için kullanmıştır.

 


İnternet Radyomuz 24 saat yayındadır.

Dinlemek için tıklayın:

Dinimiz İslam İnternet Radyosu


Bugünkü ilahiyi

dinlemek için tıklayın:

·Bilmez İmiş

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

30 Mayıs 2010 Pazar

* Seçkin maniler - 81

y1.jpg

 

Çocuklar (2)

 

Burun çeker, göz kırpar,

Kuş gibi kanat çırpar,

Bir tehlike görünce,

Korkup kalbleri çarpar,

* * *

Evde en güzel ziynet,

Paha biçilmez servet,

Akika kes çocuğa!

Bilene büyük nimet.

* * *

Cennet kokusu saçar,

Anneye kucak açar,

Kucaklanan çocuklar,

Sevinçten göğe uçar.

* * *

Belli olmaz halleri,

Pamuk gibi elleri,

Paraya paya derler,

Bir tuhaftır dilleri.

* * *

Bağrışırlar, susmazlar,

Seslerini kısmazlar,

Anneleri dövse de,

Öyle kolay küsmezler.

* * *

Bazen surat asarlar,

Halımıza kusarlar,

Kimisi yaramazdır,

Çamurlara basarlar.

* * *

Yaratılış gereği,

Annesinin yüreği,

Yuvaları korurlar,

Sanki evin direği.

* * *

Kiminin gözü yaşlı,

Kimisi ağır başlı,

Hoca, bu çocukların,

Kimisi çok telaşlı.

 

 Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için
Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com 
www.mehmetalidemirbas.com 
www.evlilikrehberi.net  

* Sevgiyi artırmak için

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

31 Mayıs 2010, Pazartesi

Sevgiyi artırmak için

 

Sual: İnsanlarla iyi geçinemiyorum. Fazla arkadaşım yok. İnsanlara kendimi nasıl sevdirebilirim?

CEVAP

Bu, kibirden, edebsizlikten ileri gelir. İnsanları beğenmeyip saygısızlık yapan, onları hep tenkit eden, kıran kimse, arkadaşsız kalmaya mahkûmdur. Kendimiz iyi olursak mesele kalmaz. Güler yüzlü ve hep edebli olmalı, önce selam vermeye çalışmalı, hiç kimseden bir menfaat beklememeli. Dostluk, menfaat üzerine kurulmaz, fedakârlık üzerine kurulur. Biz hizmet edersek, biz verirsek, dostluk zor olmaz. Akıllı insan, herkesle iyi geçinen, dostluk kurabilen kimsedir. Bir hadis-i şerif meali:

(Aklın başı, insanlarla sevgi tesis etmektir.) [İ. Asakir]

Sevgiyi çoğaltan işlerden bazıları şu hadis-i şeriflerde bildirilmiştir:

(Aranızda selamı yayarsanız, birbirinizi seversiniz!) [Müslim]

(Birbirlerine kin gütmeyen iki Müslüman birbiriyle müsafeha ederse, elleri henüz ayrılmadan, Cenab-ı Hak, her ikisinin de geçmiş günahlarını mağfiret eder. Yine içinde kin olmadan Müslüman kardeşine sevgiyle bakanlar, geçmiş günahları bağışlanmadan evlerine dönmez.) [İ. Neccar]

(Müsafehalaşın ki, kalblerinizden kin duyguları yok olsun.) [İ.Adiy]

(Hediyeleşin ki, muhabbetiniz [sevginiz] artsın!) [Taberani]

(Hediye dostluğu artırır, kırgınlığı giderir.) [Ebu Nuaym]

(Ziyareti aralıklı yap ki, muhabbeti artırasın!) [Bezzar]

(Allahü teâlâ, size edeb dersi vermemi bana emretti.) [Hâkim]

(İlimden ve edebden mahrum olanı Allahü teâlâ rezil eder.) [İ. Neccar]

Edebsiz kimse dünya ve âhirette rezil olur. Edebli kimseyi herkes sever.

 


İnternet Radyomuz 24 saat yayındadır.

Dinlemek için tıklayın:

Dinimiz İslam İnternet Radyosu


Bugünkü ilahiyi

dinlemek için tıklayın:

· Besmeleyle Başlarız

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

29 Mayıs 2010 Cumartesi

* Seçkin maniler - 80

y1.jpg

 

Çocuklar

 

Yeşilidir, alıdır,

Birer meyve dalıdır,

Şu günahsız çocuklar,

Sanki oğul balıdır.

* * *

Kimisi paytak yürür,

Paça yerde sürünür,

Saklasan da çocuktan,

İstenmeyeni görür.

* * *

Sağa sola koşarlar,

Sevinirler coşarlar,

Oyunlara dalınca,

Kaplarından taşarlar.

* * *

Saçları örgülüdür,

Evin gonca gülüdür,

Çocuk evin neşesi,

Şakıyan bülbülüdür.

* * *

Uyanır sabah erken,

Neşe saçar gülerken,

Çocuğa çok yüz verme!

Şımarır sevilirken.

* * *

Üzülür hemen ağlar,

Ağıtı yürek dağlar,

Çocukların varlığı,

Bizi yuvaya bağlar.

* * *

Bakışı neşe saçar,

Yüzünde güller açar,

Çocukta kaygı olmaz,

Uçurtmasıyla uçar.

* * *

Yaratan yüce Hak’tır,

Doğuştan temiz, paktır,

Hoca, masum çocuklar,

Leke götürmez, aktır.

 

 Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için
Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com 
www.mehmetalidemirbas.com 
www.evlilikrehberi.net  

* Kazaya niyet (Mehmet Ali Demirbaş'ın 31.05.2010 tarihli yazısı)

logo.gif

bilgi@dinimizislam.com

31 Mayıs 2010, Pazartesi

 Kazaya niyet

 

Sual: Kaza borcu olmayanın, kaza namazı kılmasında mahzur var mıdır? Sünnetleri kılarken kazaya da niyet edebilir mi?

CEVAP

Hiçbir mahzuru yoktur, hatta böyle ömür boyu kaza kılmak ihtiyatlı olur. Çeşitli sebeplerle sahih olmayan namazları olmuşsa, bunlar kaza edilmiş olur. Namazın içindeki bir sünnet terk edilerek veya mekruh olarak kılınanlar varsa, onlar da telafi edilmiş olur. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

İmam-ı a'zam hazretleri, abdestin edeblerinden bir edebi terk ettiği için, kırk yıllık namazı kaza etmiştir. (1/29)

Resulullah efendimiz, farzın yanında nafile namaz kılardı. Kıldıkları bu nafile namazlar bize sünnet olmuştur. Farz namazların yanında, nafile, adak, vacib veya kaza namazı gibi, farzdan başka bir namaz daha kılınınca, beş vaktin sünnetleri de kılınmış oluyor. Sünnetler terk edilmiş olmuyor. (Nevadir-i fıkhiyye fi mezheb-il-eimmet-il hanefiyye)

Kazası olmayan kimse, sünnetlerin haricinde, herhangi bir vakitte kaza namazı kılarsa, mesela kuşluk, evvabin, teheccüd namazı gibi bir namazı, kazaya da niyet ederek kılarsa o zaman, dört rekâtlı farzların son iki rekâtında da zamm-ı sure okumalı. Beş vaktin sünnetlerini kılarken, farzların 3. ve 4. rekâtında zamm-ı sure okumak gerekmez, okunsa da mahzuru olmaz.

 

Hürmet-i musahere

Sual: Şehvetle tutmak veya öpmek suretiyle, hem bir kızla ve hem de kızın annesiyle hürmet-i musahere olsa, hangisiyle evlenmek caiz olur?

CEVAP

İkisiyle de artık evlenmek caiz olmaz. Eğer annesiyle hürmet-i musahere olsaydı, kızıyla olmasaydı, o zaman annesiyle evlenmek caiz olurdu. Kızıyla hürmet-i musahere olup annesiyle olmasaydı, kızıyla evlenmek caiz olurdu. Bir kadını şehvetle tutunca veya öpünce, artık o kadının annesiyle veya kızıyla evlenmek caiz olmuyor.

 

Mahremi olmaz

Sual: Hürmet-i musahere olan yabancı kadının annesiyle veya kızıyla evlenmek haram olduğuna göre, bu kadınlarla aynı odada yalnız kalmak helal olur mu?

CEVAP

Helal olmaz, haram olur.

 

Kunut duaları

Sual: Kunut dualarının ikisini de mi okumak vacibdir?

CEVAP

Birini okumak vacib, diğerini de okumak sünnettir.

 

Mahrem bilgiler

Sual: S. Ebediyye'deki hayz, gusül ve evlilikle ilgili mahrem bilgileri birkaç kişinin birlikte okumaları caiz midir?

CEVAP

Evet, caizdir.

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net