7 Kasım 2009 Cumartesi

* Topluca kurban kesilirken

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

08 Kasım 2009, Pazar

Topluca kurban kesilirken

 

Sual: Kurbanların vekâlet yoluyla topluca kesileceği yerlerde, kurbanları satın alırken, kurban sahipleri adına satın almak şart mıdır?

CEVAP

Şart değildir. Bu lüzumsuz bir iş olur. Kurban satın alınırken, (Bayram günü kesmesi vacib olan kurbanı almaya) diye niyet etmeli. Artık keserken, tekrar niyet etmek şart değildir. Satın alırken, hiç niyet etmese de olur; fakat kesecek olanı vekil ederken niyet etmelidir. İkisinden birisi yeter.

 

Sual: Toplu olarak satın alan kimsenin, kesim yapılmadan önce, kesim yaptıracak kimseye birer birer satış yapması gerekir mi? 

CEVAP

Hayır, gerekmez. Bu da yukarıdaki gibi lüzumsuzdur. Vekil asıl gibidir. Vekil, vekâlet verenden para alsa da, almasa da, onun adına kurban keserse, kurban sahih olur. Mutlaka para alması da lazım değildir. Vekil, hayvanları kesene, vekâlet vererek kestirebilir. Hepsi bu kadardır; ama şöyle uzun bir iş yapılsa da olur:

Görevli, satın aldığı kurbanlara birer numara bağlar. Vekil asıl gibi olduğu için, deftere yazdığı her numaraya bir kurban sahibinin ismini yazar. Her numaralı hayvan kesilirken, sahiplerinin ismini söyleyerek kasapları vekil eder. Yahut numara yazılı kâğıdı kasaplara verir, bunları bu şahıslar adına kesmeye seni vekil ettim diyebilir. Kesene kurbanı satmak lüzumsuz bir iştir. Asıl gibi olan vekil, zaten bunları satın almıştır. Tekrar birilerine satması gerekmez. Satın aldığı hayvanları kestirmesi yeter.

 

Dinimize uyalım!

 

Alınan her nefeste,

Dinimize uyalım!

Olsak bile kafeste,

Dinimize uyalım!

 

Sünnet üzere yaşa!

Günler geçmesin boşa!

Er ol istersen, paşa,

Dinimize uyalım!

 

Haramdan çek elini!

Tut gıybetten dilini!

Koruyarak belini,

Dinimize uyalım!

 

Boşa geçirme yaşı!

Kalbinde iman taşı!

İman her şeyin başı,

Dinimize uyalım!

 

Güler müminin yüzü,

Haramdan çeker gözü,

Dinlensin Hoca sözü,

Dinimize uyalım!

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

·Çok Kimse Hakkı Bilmez

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

0 yorum: