28 Şubat 2020 Cuma

Haftalık Bülten ( 28 Şubat 2020 )

Sitemize yeni eklenen soru cevaplardan, sizin için seçtiğimiz bazılarını aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.
SORU CEVAP VİDEOLARIMIZ
SORU - CEVAP ARŞİVİNDEN
FEYYAZTV BELGESEL VİDEOLARIMIZDAN
faiz5
faiz6
faiz7
FEYYAZTV ESERLERİ

Bir çok kimsenin muzdarip olduğu vesvese hastalığına mükemmel bir ilaç. Şeytanın hileleri ile vesvesenin mahiyetini anlatan ve kurtuluş çarelerini gösteren izleyenleri sevindirecek ve şeytanı kızdıracak bir çalışma.
- Şeytan insana niçin vesvese verir?
- Allah vesveseyi mü'minlere neden musallat etmiştir?
- Vesvesenin çeşitleri
- Kurtuluş çareleri... 13 bölümden oluşan bu çalışmada...

www.feyyaz.tv
 
ANDROID UYGULAMALARIMIZ



  
IOS UYGULAMALARIMIZ

 
Mail grubumuzdan çıkmak için buraya tıklayınız

--
--
Bu gruba aboneliğinizi iptal etmek için şu adrese e-posta gönderin:
sorularla-islamiyet+unsubscribe@googlegroups.com

---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "Sorularla Islamiyet" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için sorularla-islamiyet+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı web'de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/sorularla-islamiyet/f098dc9d-9d0c-4b46-83ba-aea1f9a30cbe%40googlegroups.com adresini ziyaret edin.

23 Şubat 2020 Pazar

Güncellenen Hizmet Şartlarımız hakkında daha fazla bilgi edinin

Google
Hizmet Şartlarımızı iyileştiriyor, daha kolay anlamanız için kolaylaştırıyoruz. Değişiklikler 31 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olup Google hizmetlerini kullanma şeklinizi etkilemeyecektir.
Daha ayrıntılı bilgi için önemli değişikliklerin bir özetini ve Sık Sorulan Sorular bölümü sağladık. Bir bakışta, işte bu güncellemenin sizin için anlamı:
Daha iyi okunabilirlik: Şartlarımız yasal doküman olarak kalmaya devam etse de, daha kolay anlaşılmasını sağlamak için elimizden geleni yaptık. Bunun için faydalı bilgilere bağlantılar ekledik ve açıklamalar sağladık.
Daha iyi iletişim: Hizmetlerimizde ne zaman değişiklik yapacağımızı (bir özellik eklemek veya mevcut bir özelliği kaldırmak gibi) ve kullanıcının erişimini ne zaman kısıtlayacağımızı veya sona erdireceğimizi açıkça belirttik. Ayrıca hizmetlerimizi kullanmanızı olumsuz etkileyecek bir değişiklik olduğunda bunu size bildirmek için daha fazlasını yapacağız.
Şartlar'a Google Chrome, Google Chrome OS ve Google Drive'ın eklenmesi: İyileştirilmiş şartlarımız artık Google Chrome, Google Chrome OS ve Google Drive'ı da kapsıyor. Bu hizmetler ayrıca, benzersiz yanlarını anlamanıza yardımcı olacak hizmete özgü şartlar ve politikalar da içeriyor.
Gizlilik Politikamızda değişiklik yok: Google Gizlilik Politikası'nda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Ayrıca bilgilerinizi ele alma yöntemimizde de herhangi bir değişiklik yapmadık. Gizlilik ayarlarınızı incelemek ve verilerinizin nasıl kullanıldığını yönetmek için istediğiniz zaman Google Hesabınızı ziyaret edebilirsiniz.
Kendi Google Hesabını yönetebilecek yaşta olmayan bir çocuğun vasisiyseniz ve onun Google hizmetlerini kullanımını yönetmek için Family Link'i kullanıyorsanız Bu değişiklikleri onunla görüşmeye zaman ayırın.
Ayrıca hizmetlerimizi kullanırken birbirimizden neler bekleyebileceğimizi ve yeni Şartlarımızı kabul etmezseniz seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgiyi Sık Sorulan Sorular bölümümüzde bulabilirsiniz.
Google hizmetlerini kullandığınız için teşekkür ederiz.
Google ekibiniz

22 Şubat 2020 Cumartesi

* (Mevdu hadîs) demek

22 Şubat 2020, Cumartesi

 

(Mevdu hadîs) demek

 

 

 

Sual: (Mevdu hadîs) ne manaya gelir, uydurma hadîs mi demektir?

Cevap: (Usûl-i hadîs) denilen ayrı bir ilim vardır. Bu ilimde, (Mevdu hadîs) demek, uydurma hadîs demek değildir. Şimdi, bu ilimden haberi olmayanlar, mevdu hadîsi, lügat manası ile düşünerek, uydurma hadîs demek sanıyorlar. Bu ilim üzerinde ve mevdu hadîsler üzerinde geniş bilgi edinmek isteyenlere, (Se’âdet-i Ebediyye) kitabının ikinci kısmında beşinci maddeyi okumalarını tavsiye ederiz.

İmâm-ı Muhammed Birgivînin “rahmetullahi teâlâ aleyh” (Usûl-i hadîs) kitabının şerhinde buyruluyor ki:

(Herhangi bir hadîsi haber verirken, bilerek yalan söylemiş olduğu bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîs-i şeriflerin hepsine (Mevdu) veya (Müfteri) hadîs denir. Çünkü, haber verdiği hadîslerin hepsinin de, uydurma, iftira olmak ihtimâli vardır. Görülüyor ki, Usûl-i hadîsde yalanı yakalanan kimse, tevbe etse ve salih olsa da, bunun bildirdiği bütün hadîslere mevdu denilir. Böyle olduğunu, imam-ı Süyûtînin (Tedrîb) kitabı da bildirmekte ve hadîs âlimlerinin çoğu da söylemektedir. Bidat fırkalarında olanlar, Müslümanları doğru yoldan ayırmak için, zındıklar da, Müslümanları aldatmak için, hadîs uydurdular. Tekke şeyhlerinden de, ibadete tergîb ve günahlardan terhîb için hadîs uyduranlar oldu. Böyle iyi niyetli hadîs uydurmak haramdır. Müslümanları aldatmak için olursa, küfürdür. Sa’lebî, Vâhidî, Zimâhşerî, Beydâvî ve Ebüssü’ûd tefsirlerinde, sûrelerin kıymetlerini anlatan, öven hadîslerin mevdu oldukları söyleniliyor. Fâtiha, En’âm, Kehf, Yasîn, Duhân, Mülk, Zilzâl, Nasr, Kâfirûn, İhlâs ve Kul e’ûzü sûrelerini öven hadîslerin sahih oldukları meydandadır. Bu tefsirlerin sahipleri, mevdu denilen hadîsleri, sahih, hasen ve olsa olsa zayıf bildikleri için veya güvendikleri hadîs âlimlerinden, böyle olarak aldıkları için, yahut mevdu olduklarını kabul etmedikleri için yazmışlardır. Çünkü, hadîslerin sahih olup olmadıkları zann-ı galip ile anlaşılır. Kesin olarak bilinemez. Hadîs âlimlerinden çoğunun sahih dediği çok hadîsler vardır ki, bu fennin başka âlimleri, bunlara sahih dememiştir. Birçoğu da, bunların sahih olup olmadığını anlayamamıştır. Çünkü, bir hadîsin sahih olmadığını anlamak çok güçtür. Ancak zan ile anlaşılır. Kesin olarak anlaşılamaz. Bir hadîsin uydurma olduğunu kesin olarak anlamak için, bunu haber verenlerden birinin, bunu ben uydurdum demesi lâzımdır. Yahut, bana haber verdi dediği kimsenin, bu doğmadan önce ölmüş olduğu bilinmelidir. Yahut, hadîs denilen sözün, İslâmiyete ve akla, hesaba ve tecrübeye uymaması ve tevil kabul etmemesi ile uydurma olduğu anlaşılır. Bunları da ancak hadîs âlimleri anlar. Bu derin âlimler de, bunları anlamakta yanılabilir. Bunun içindir ki, Ebülferec İbn-ül Cevzînin (Mevduât) kitabındaki mevdu dediği hadîslerin çoğuna, sahih, hasen ve zayıf diyen hadîs âlimleri olmuştur. İmâm-ı Zehebî “rahmetullahi teâlâ aleyh” diyor ki, İbn-ül-Cevzînin Mevduât kitabındaki yazılı hadîslerin çoğu, sağlam, güzel hadîslerdir. Buraya kadar yazdıklarımızı, imam-ı Nevevînin “rahmetullahi teâlâ aleyh” (Takrîb) kitabından ve Süyûtînin “rahmetullahi teâlâ aleyh” (Tedrîb) kitabından ve şeyhül-islâm ibni Hacer-i Askalânînin (Nuhbe) kitabından aldık). (Fâideli Bilgiler s. 431)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

* İlim, insanı kibre sürükler mi? (Osman Ünlü Hocanın 22.02.2020 tarihli yazısı)

22 Şubat 2020, Cumartesi

 

 

İlim, insanı kibre sürükler mi?

 

 

 

Sual: Bir kimse, din ilimlerini öğrenip, insanlara üstünlük taslarsa, böyle bir kimsenin tedavisi, bu hâlden kurtulması imkânsız mı olur?

Cevap: Bu konuda, Berika’dan alınarak İslâm Ahlâkı kitabında deniyor ki:

“İlim kibre sebep olduğu gibi, kibrin ilacı da ilimdir. Kibre sebep olan ilmin ilacı çok zordur. Çünkü ilim, çok kıymetli bir şeydir. Bunun için, ilim sahibi kendini üstün ve şerefli sanır. Böyle kimsenin ilmine cehil demek daha doğru olur. Hakiki ilim, insana aczini, kusurunu ve Rabbinin büyüklüğünü, üstünlüğünü bildirir. Hâlıkına, yaratanına karşı korkusunu ve mahluklara karşı tevazusunu arttırır. Kul haklarına ehemmiyet verir. Böyle ilmi öğretmek ve öğrenmek farzdır. Buna İlm-i nâfi, faydalı ilim denir. Böyle ilim, ihlas ile ibadet etmeye sebep olur. Kibre sebep olan ilmin ilacı iki şeyi bilmekle olur:

Birincisi, ilmin kıymetli, şerefli olması, salih, iyi niyete bağlıdır. Cehaletten ve nefsinin hevasından kurtulmak için öğrenmek lazımdır. İmam olmak, müfti olmak, din adamı tanınmak için öğrenmemek lazımdır.

İkincisi, ilmi ile amel etmek ve başkalarına öğretmek ve bunları ihlas ile yapmak lazımdır. Amel ve ihlas ile olmayan ilim zararlıdır. Hadis-i şerifte;

(Allah için olmayan ilmin sahibi Cehennemde ateşler üzerine oturtulacaktır) buyuruldu.

Mal, mevki ve şöhret için ilim sahibi olmak böyledir. Dünyalık ele geçirmek için ilim öğrenmek, dini dünyaya vesile etmek, altın kaşıkla necaset yemeye benzer. Dini dünya kazancına alet edenler, din hırsızlarıdır. Hadis-i şerifte;

(Din bilgilerini dünyalık ele geçirmek için edinenler, Cennetin kokusunu duymayacaklardır) buyuruldu.

Fen bilgilerini dünya menfaati için öğrenmek caizdir, hatta lazımdır. Hadis-i şerifte;

(Bu ümmetin âlimleri iki türlü olacaktır: Birincileri, ilimleri ile insanlara faydalı olacaktır. Onlardan bir karşılık beklemeyeceklerdir. Böyle olan insana denizdeki balıklar ve yeryüzündeki hayvanlar ve havadaki kuşlar dua edeceklerdir. İlmi başkalarına faydalı olmayan, ilmini dünyalık ele geçirmek için kullananlara kıyamette Cehennem ateşinden yular vurulacaktır) buyuruldu.”

***

Sual: Bazı kimseler, "git Allah Baba'dan iste" diyor. Böyle söylemek imanı giderir mi?

Cevap: "Allah Baba" diyenin imanı gider, kâfir olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

21 Şubat 2020 Cuma

Haftalık Bülten ( 21 Şubat 2020 )

Sitemize yeni eklenen soru cevaplardan, sizin için seçtiğimiz bazılarını aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.
SORU CEVAP VİDEOLARIMIZ
SORU - CEVAP ARŞİVİNDEN
FEYYAZTV BELGESEL VİDEOLARIMIZDAN
2- Helak edici günah
3- Faiz hakkında ayetler
faiz4
FEYYAZTV ESERLERİ

- Kur'an reenkarnasyon hakkında ne diyor?
- Peygamberimiz (s.a.v.) reenkarnasyon hakkında ne diyor?
- İslam alimleri reenkarnasyon hakkında ne diyor?
- Akıl ve mantık reenkarnasyon hakkında ne diyor?
- Reenkarnasyon hakkında sorular ve cevapları...

www.feyyaz.tv
 
ANDROID UYGULAMALARIMIZ



  
IOS UYGULAMALARIMIZ

 
Mail grubumuzdan çıkmak için buraya tıklayınız

--
--
Bu gruba aboneliğinizi iptal etmek için şu adrese e-posta gönderin:
sorularla-islamiyet+unsubscribe@googlegroups.com

---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "Sorularla Islamiyet" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için sorularla-islamiyet+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı web'de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/sorularla-islamiyet/ced4292d-c2ae-49d5-b74f-a432e694641f%40googlegroups.com adresini ziyaret edin.