19 Temmuz 2018 Perşembe

* Namazı bozan şeyler

21 Temmuz 2018, Cumartesi

 

 

Namazı bozan şeyler

 

 

 

Sual: Namazı bozan şeyler nelerdir? Namazda abdesti bozulan ne yapar?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da bildirilen namazı bozan şeylerden bir kısmı şunlardır:

19- Özürsüz, göğsünü kıbleden çevirince hemen bozar. Yüzünü, başka uzvunu çevirmek bozmaz, mekruh olur. Elinde olmayarak çevrilince, bir rükün devam ederse, bozar. Kıbleye karşı bir saf (bir buçuk metre) yürüyünce bozulmaz. Kıbleye karşı değilse veya kıbleye karşı devamlı olarak daha çok yürürse, bozulur. Bunun için, yürüyerek namaz kılmak câiz değildir.

20- Öpülen veya şehvet ile tutulan kadının namazı bozulur.

21- Kalbinden irtidad edenin namazı bozulur. [Yani, falanca şey olursa, falancanın sözü doğru çıkar ve Kur'ân-ı kerim (hâşâ) doğru olmaz, derse veya bir kız, bir kâfirle evlenmeğe karar verirse, hemen kâfir olurlar.] İlerde kâfir olmağa niyet eden ve küfre sebep olan şeye inanan hemen mürted olur.

22- Namazda iken, abdestini, guslünü bozacak bir şey yapmak haramdır. Son rekatte teşehhüd miktarı oturmadan önce yaparsa, namazı hemen bozulur. Teşehhüd miktarı oturduktan sonra yaparsa, namazı tamam olur. Teşehhüd miktarı oturmadan evvel, abdesti kendiliğinden bozulursa, hemen gidip tazeleyip, namazına devam edebilir ise de, baştan kılması efdaldir. [Tekrar bozulursa veya abdest almak güç olursa, namaza dururken Maliki mezhebini taklid eder. Maliki mezhebinde, hastaların, ihtiyarların namazları bozulmaz.] Teşehhüd miktarı oturduktan sonra kendiliğinden bozulursa, hemen abdest alıp vacib olan selâmı verirse, yahut abdest almayıp, namazı bozan bir şey yaparsa, meselâ selâm verirse, namazı tamam olur.

23- Bir rüknü terk eden, bu rüknü namaz içinde ifa etmezse, bozulur. (Tam İlmihal s. 232)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: