29 Mayıs 2016 Pazar

* Ramazan başlamasında herkese güvenilmez

31 Mayıs 2016, Salı

Ramazan başlamasında herkese güvenilmez

 

 

Sual: İmsak vakitlerini bazıları 15-20 dakika geç başlatıyorlar. Ramazan orucuna başlamak için herkese güvenilebilir mi?

Cevap: (Merâkıl-felâh)daki hadîs-i şerifte, (Ayı görünce oruç tutunuz! Tekrar görünce, orucu bırakınız!) buyuruldu. Bu emre göre, Ramazan ayı, hilalin [yeni ayın] görülmesi ile başlar. Hilali görmeden önce yapılan hesap ile, takvim ile başlamanın câiz olmadığını, (İbni Âbidîn) kıble bahsinde ve (Eşi'at-ül-leme'ât) ve (Ni'met-i islâm) sahipleri bildirmişlerdir. Şaban ayının otuzuncu gecesi, güneş gurup edince, hilali aramak ve görünce gidip kadıya haber vermek, vacib-i kifayedir. Takıyyuddîn Muhammed ibni Dakîk diyor ki, (İctimâ'ı neyyireyn)den 1-2 gün geçmeden, hilal hiç görülemez. (Tam İlmihâl s. 314)

[(Hadîka)nın yüzotuzdokuzuncu sahifesinde diyor ki, (Bid'at sâhibi olanlar, yani itikatta Ehl-i sünnetten ayrılmış olan yetmişiki fırkanın hepsi, (Ehl-i kıble) oldukları, her ibadeti yaptıkları hâlde, adil değildirler. Çünkü, ya mülhid olarak, imanları gitmiştir. Yahut bid'at sahibi olup ehl-i sünneti seb ediyorlar ki, bu da büyük günahtır). (Dürr-ül-muhtâr) şahitliği anlatırken diyor ki, (Müslümanı seb etmek, kötülemek günahtır. Adaleti yok eder. Şahitliği kabul olmaz). Bunun için, Ramazanın, bayramın ve hac zamanının gelmesini ve iftar ve namaz vakitlerini anlamakta ve bütün din işlerinde, mezhepsizlerin sözlerine uymak câiz değildir.] (Tam İlmihâl s. 315)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: