19 Nisan 2015 Pazar

* Celsede Rabbiğfir-lî demek

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

20 Nisan 2015, Pazartesi

Celsede Rabbiğfir-lî demek

 

 

Sual: Celsede yani iki secde arasında (Rabbiğfir-lî) demek Hanbelî'de farz olduğuna göre bizim de söylememizde mahzur olur mu?

CEVAP

Mahzuru olmaz, hattâ müstehab olur. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:

İmam-ı Ebu Yusuf, (Rükû ve secdelerden kalkınca, istiğfar okunur mu?) diye, İmam-ı a'zama sormuş, o da, sadece (Rükûdan kalkınca, Rabbena lekel hamd denir) diyerek susmuştur. Hazret-i İmamın susması gerçekten güzeldir. Çünkü (İstiğfar okunmaz) dememiştir. Bu ise, istiğfarın mekruh olmadığını gösterir. Eğer mekruh olsaydı, (Okunmaz) derdi. Nitekim rükû ve sücudda Kur'an okumaktan men etmiştir. İstiğfar okumanın sünnet olmaması, caiz olmasına aykırı değildir. Fâtiha ile sûre arasında Besmele çekmek de böyledir. Hattâ İmam-ı Ahmed’in hilâfından kurtulmak için, iki secde arasında istiğfarın [mesela Rabbiğfir-lî demenin] mendub olması gerekir. Çünkü İmam-ı Ahmed’e göre, kasten bunu terk etmekle namaz bozulur. Âlimlerimiz, hilâfa riayet etmenin müstehab olduğunu bildirmişlerdir. (Redd-ül muhtar)

İbni Âbidin hazretlerinin bu yazısından, celsede (Rabbiğfir-lî) demenin mendub, hattâ müstehab olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü başka mezhepte farz olan bir şey bizim mezhebimizde mekruh değilse, ona riayet etmek müstehab olur.

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Sen de ölürsün

Gökdelende otursan, tıp tıpış inersin,

Ummadığın bir anda, cansız ata binersin.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Ah Nice Bir Uyursun

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: