4 Şubat 2009 Çarşamba

[dinimizislam] 7- On günü aşan kanlı günler arasındaki temiz günler

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

05 Şubat 2009, Perşembe

7- On günü aşan kanlı günler arasındaki temiz günler

 

Renklerin açıklaması:

 

 

On günü aşan kanlı günler arasındaki temiz günler

 

Örnekler:

 

1) Âdeti 26 temiz, 5 hayz olan kadın, 15 temiz, 3 kan, 6 temiz, 2 kan görse, aradaki 6 temiz gün de aktı kabul edilir. Yani toplam 11 gün kan görmüş kabul edilir. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. Önceki âdetine rastlamadığı için, 11 günün önceki âdeti kadarı yani ilk 5 günü hayz, sonraki 6 gün istihaza olur. Yeni âdeti, 15 temiz, 5 hayz olur.

 

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 3 kanlı günden sonra gusledip namaza başlar. 6 temiz günden sonra kan gelince yine namazı bırakır. Son iki kanlı günün istihaza olduğu anlaşılınca, bu iki günde kılmadığı namazları daha sonra kaza eder.

 


 

2) Âdeti 17 temiz, 5 hayz olan kadın, 20 temiz, 2 kan, 1 temiz, 1 kan, 2 temiz, 6 kan görse, kanlı günlerin arasındaki 1 ve 2 temiz gün de aktı kabul edilir. Yani toplam 12 gün kan görmüş kabul edilir. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. Sadece 2 günü önceki âdete rastladığı [en az 3 gün rastlamadığı] için 12 günün önceki âdeti kadarı yani ilk 5 günü hayz, sonraki 7 gün istihaza olur. Yeni âdeti, 20 temiz, 5 hayz olur.

 

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. Hayzın en azı 3 gün olduğu için, 2 kanlı günden sonra, kan kesilince gusletmeden namaza başlar. 1 temiz günden sonra kan gelince, yine namazı bırakır. 1 kanlı günden sonra, artık guslederek namaza başlar. 2 temiz günden sonra, kan geldiği için yine namazı bırakır. Bundan sonraki 6 kanlı günde 4. günden sonra yine gusledip namaza başlar; çünkü kanlı olan ve kanlı kabul edilen günler 10 günü geçmiş olup, bu 10 günü geçen kanlı günler önceki âdetine de rastlamıyor. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 


 

3) Âdeti 18 temiz, 7 hayz olan kadın, 20 temiz, 1 kan, 2 temiz, 2 kan, 5 temiz, 5 kan görse, aradaki 2 ve 5 temiz gün de aktı kabul edilir. Yani toplam 15 gün kan görmüş kabul edilir. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 15 günün 5 günü önceki âdetine rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, sonraki 10 gün ise istihaza olur. Yeni âdeti, 20 temiz, 5 hayz olur.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. Hayzın en azı 3 gün olduğu için, 1 kanlı günden sonra, gusletmeden namaza başlar. 4. gün kan görünce yine namazı bırakır. 2 kanlı günden sonra, artık guslederek namaza başlar. 5 temiz günden sonra kan gelince, bu aradaki 5 temiz gün de aktı kabul edilir; fakat kanlı günler veya kanlı kabul edilenler, toplam 10 günü aştığı için ve bu kanlı günler önceki âdetine rastlamadığı için, istihaza olduğu kesindir. Bunun için, artık kan gelse de namaz kılar. [1 gün önce yani 30. gün, kan gelseydi, o zaman 10 günü aşmamış olduğu için hayz olma ihtimali olacaktı. Bunun için, namazı bırakması gerekirdi.]

 


 

4) Âdeti 21 temiz, 6 hayz olan kadın, 18 temiz, 3 kan, 6 temiz, 3 kan görse, aradaki 6 temiz gün de aktı kabul edilir. Yani toplam 12 gün kan görmüş kabul edilir. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 12 günün 6 günü önceki âdetine rastladığı için, rastlayan bu 6 gün hayz, önceki ve sonraki 3'er gün ise istihaza olur. Âdeti, 21 temiz, 6 hayz olur.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 3 kanlı günden sonra gusledip namaza başlar. 6 temiz günden sonra kan gelince, yine namazı bırakır. 2. kanlı günde ise artık namaza başlar; çünkü kanlı günlerle kanlı kabul edilen günlerin toplamı 10 günü aşmış ve aşan günler de önceki âdetine rastlamamaktadır. Kan geldiği için namaz kılmadığı; ama sonradan istihaza olduğu anlaşılan ilk 3 günde ve sonraki bir günde [28. günde] kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 


 

5) Âdeti 21 temiz, 6 hayz olan kadın, 15 temiz, 6 kan, 1 temiz, 1 kan, 4 temiz, 1 kan görse, aradaki 1 ve 4 temiz günler de aktı kabul edilir. Yani toplam 13 gün kan görmüş kabul edilir. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 13 günün 6 günü önceki âdetine rastladığı için, rastlayan bu 6 gün hayz, önceki 6 ve sonraki 1 gün ise istihaza olur. Âdeti, 21 temiz, 6 hayz olur.

 

 

AÇIKLAMA: Kan görünce namazı bırakır. 6 kanlı günden sonra gusledip namaza başlar. 1 temiz günden sonra kan görünce yine namazı bırakır. Sonra kan kesilince, yine gusledip namaza başlar. 4 temizden sonra kan gelse de namazı bırakmaz; çünkü kanlı günlerle kanlı kabul edilen günlerin toplamı 10 günü aşmış ve aşan günler de önceki âdetine rastlamamaktadır. İlk 6 kanlı günün istihaza olduğu anlaşıldığı için, bu günlerde kılmadığı namazları daha sonra kaza eder.

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: